Datum plaatsing: 16 nov 2020

Toen & TegewordigDoor: Jan van Ravenstein: Hoe lang is het geleden dat we thuis telefoneerde met een bakelieten telefoon. Ik vroeg het aan ‘onze jongens Luuk en Gijs’ of ze het zich konden voorstellen… Een zwarte bakelieten tafel- of wandtelefoon voor ‘aan de muur’, met een nummerdraaischijf en verbonden met een kabel… Met grote ogen keken ze mij aan met verbazende en vragende ogen: “Huh opa, hoezo.. wat dan?”.
Natuurlijk weten ze dat niet meer… Ik heb het over misschien over zestig jaar terug. Ik weet het niet meer precies.. Wat ik wel weet is, dat ik toen vaak heb gedacht dat het echt gaaf zou zijn dat je elkaar zou kunnen zien tijdens een gesprek. Iets onmogelijks, leek het toen. Moet je nu zien wat er allemaal voor wonderbaarlijks kan met telefoneren.
Vroeger. Een telefoon was gewoon duur. En bellen, ho maar. Ons pap stond naast je in de gang wanneer je een belletje moest plegen: “Stop is mi praote jonge, wite wa da allemol wel nie kost”, ik hoor het hem nog zeggen.
Deze week ontdekte ik (misschien wel wat laat, maar ach… ik word ook een dagje ouder) een nieuw fenomeen. Met veel mensen telefonisch vergaderen. Er kwam geen telefoon aan te pas, en toch zagen we elkaar, we konden praten het kostte geen cent… “Da ha ons pap nog mee moete make”, zei ik tegen mijn schatje. En weet je, het werkte perfect. Och zei de leermeester van de dag tegen mij, wij doen nu in feite niet anders nu we vanaf thuis moeten werken.. Als het moet kan je wel met tweehonderd mensen samen telefoneren/vergaderen.
‘Toen en tegewordig’. Wat toen voor onmogelijk leek. Een computer. Het is toch nog maar even geleden…. De Commodore 64 kan ik me nog herinneren. In 1982 (bijna 40 jaar geleden) kwam hij op de markt. Daarna de MSX1 in 1984. Om programma’s en gegevens op te slaan, gebruikte men een cassettebandje. De pc gebruikte fluittonen om op te slaan. Wat een tijd.
Maar niet alleen het digitale. Wat denk je van een wasmachine, vaatwasser of droger… Kokend water uit een kraan. Koffiezetters in de muur waar je, om hem enigszins te kunnen bedienen, een gratis cursus voor krijgt.
En dan de was op maandag, nationale wasdag. Ik zie ons mam nog bezig. In een grote ketel de was koken… En daarna met een houten spatel de gekookte gloeiend hete was eruit vissen en op een wasbord schrobben om hem schoon te krijgen. Daarna met de wringer het grootste water eruit wringen en als dat klaar was, bleken op het gras…
‘Toen en tegewordig’. Een auto, ook zoiets. Een ongekende luxe. Ons pap had een nieuwe gekocht, hij zat een beetje in die handel.. zijn passie. Een Amerikaans model herinner ik me. Toen hij de auto in de garage wilde zetten kon hij er niet in. De auto was te breed of de garagedeur te smal, wie het weet mag het zeggen.
Lachen…. Ja, nu wel…. Toen, terwijl je vader voor dat voldongen feit stond, zou je het voor geen goud durven te doen, nog geen kleine smile….. Toen en tegewordig… het is nogal een verschil.


© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.01623