Datum plaatsing: 16 nov 2020

Sinterklaas en GodDoor: Dirk-Jan Bierenbroodspot: Het moet vlak voor 5 december geweest zijn. Ik zat in groep vier van de basisschool. Dat mijn ouders het ongemakkelijke gesprek voeren dat ze met ieder kind hebben. Dat gesprek waarin vaders en moeders eigenlijk met de billen bloot gaan en toe moeten geven dat ze de boel jaren lang besodemieterd hebben. Dat Sinterklaas wel ooit bestaan heeft, maar tegenwoordig toch echt niet meer van huis tot huis gaat. Dat Zwarte Piet niet bij de schoorsteen staat te luisteren of je je liedjes wel mooi genoeg zingt, maar dat het wel heel vermakelijk was om je zo je best te zien doen.
Daar waar ik jarenlang heilig in geloofd had, wilde ik niet zomaar loslaten. Toen kort daarna de hele wasmand weer vol met cadeautjes zat, bracht het toch weer even de twijfel. Hoe kon de goedheiligman nou niet bestaan met het bewijs voor ogen? Hoe kun je nou geloven in een Sinterklaas die niet bestaat? Om dit nu een existentiŽle geloofscrisis te noemen, gaat me wat te ver. Toch had het er wel wat van weg. Er werd denk ik ook de kiem gezaaid om het hele kerkelijke geloof met enige argwaan tegemoet te treden. Niet dat ik nu ineens dacht dat ook dat dan wel een groot verzinsel zou zijn, maar toch.
God als oude wijze man met een baard hoog in de hemel bij wie je allerlei verlanglijstjes in kunt leveren tijdens het gebed, moest er uiteindelijk toch aan geloven. Het Sinterklaasgeloof in God kent soms nog wel wat sporen. Zo duikt telkens die hardnekkige vraag naar de almacht weer op. Waarom laat God die hele coronacrisis toe? Hoe komt het dat Hij niet ingrijpt? Die vraag is eigenlijk te groot om hier te beantwoorden. Is het misschien niet beter om de vraag te stellen hoe het komt dat wij God het liefst voor alles verantwoordelijk houden? Die (vermeende) almacht, kan mensen immers behoorlijk gevangen houden. Dat is vreemd. Want als de God van de Bijbel iets wil, is het bevrijden en ons wijzen op verantwoordelijkheid.
Daarmee deelt God, de Eeuwige, geen cadeautjes uit aan brave mensen. Wel kan er na zoín gesneuveld beeld heel veel plezier, creativiteit en saamhorigheid ontstaan. Wat dat betreft bevindt Sinterklaas zich denk ik wel in goed gezelschap van de Eeuwige.


© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.01252