Datum plaatsing: 28 feb 2022

Voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2022Door: Alexander Vromans: Na een korte pauze, ben ik weer blij dat ik u via deze columns weer van (fiscale) tips kan voorzien. Inmiddels niet meer via Flynth, maar nu via Linden Accountants BV.

De eerste voorlopige aanslagen inkomstenbelasting voor het jaar 2022 vallen op onze deurmat. Deze aanslag is weliswaar gebaseerd op eerdere aangiften inkomstenbelasting, maar controleer de aanslag altijd goed. Mocht de voorlopige aanslag niet correct zijn, verzoek de belastingdienst dan om de aanslag te wijzigen. Dit doet u via de website van de belastingdienst.

Als u de voorlopige aanslag wenst aan te passen, let dan goed op de gegevens die de belastingdienst gebruikt. In veel gevallen gaan ze uit van erg oude gegevens. Ook is het goed om te letten op de verdeling van fiscale aftrekposten tussen u en uw partner. Het is in het algemeen het meest voordelig als de fiscale aftrekposten worden opgevoerd bij degene met het hoogste inkomen.

Leidt uw voorlopige aanslag tot een belastingteruggave en u wilt deze teruggave stopzetten? Dan behoeft u niet langer een ingewikkeld wijzigingsformulier in te vullen. Het louter aan de belastingdienst doorgeven dat de belastingteruggave moet worden stopgezet, is nu voldoende. Ook dit doet u via de website van de belastingdienst.

Thuiswerkvergoeding
Sinds 1 januari 2022 mag u als werkgever uw werknemers per persoon een fiscaal onbelaste thuiswerkvergoeding geven van maximaal € 2 per dag. Dit omdat veel werknemers door de maatregelen ivm de Coronacrisis thuis zijn gaan werken. En thuiswerken leidt bij uw werknemer tot extra kosten (elektriciteit, koffie, water en wc-papier).

Als werkgever dient u de thuiswerkvergoeding als eindheffingsloon voor de werkkostenregeling aan te merken. Als u uw werknemers meer dan € 2 per dag vergoedt, dan moet u het meerdere fiscaal belasten of meenemen in de vrije ruimte van de werkkostenregeling.

Let er wel op dat de thuiswerkvergoeding bij u niet 100% fiscaal aftrekbaar is. Volgens staatssecretaris Vijlbrief moet € 0,95 onder de gemengde kosten worden opgenomen. De overige € 1,05 is volledig fiscaal aftrekbaar.

Studiekosten
Sinds 1 januari 2022 zijn studiekosten en andere scholingsuitgaven fiscaal niet langer aftrekbaar. In de plaats is het zogenaamde STAP-budget ingevoerd. Met dit budget kunt u een subsidie aanvragen teneinde uw scholing te financieren. De subsidie bedraagt per persoon maximaal € 1.000 per jaar en kan per 1 maart 2022 worden aangevraagd bij het UWV.
Let op! Als u ook recht heeft op een andere vergoeding, zoals studiefinanciering of een tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten, dan kunt u geen gebruik maken van het STAP-budget.
Let op! Vraag het STAP-budget tijdig aan. Dit is het geval indien de aanvraag ligt vóórdat de scholing van start is gegaan. Daarnaast moet de scholing van start zijn gegaan binnen drie maanden na afloop van het tijdvak waarbinnen het STAP-budget is aangevraagd.
Heeft u vragen over het bovenstaande, neem dan vrijblijvend contact met mij op. Ik ben bereikbaar via alexander@lindenaccountants.nl dan wel via 040-2941888.

Groet,
Alexander Vromans

© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.01390