Datum plaatsing: 09 maa 2022

Ut SnoeptrummelkeDoor: PrietJanPraat - Jan van Ravenstein: Aswoensdag. “Vandaag haan we vis, ut is Aswoensdag en des unne vaastendag. Dan meudde gin vlis ete”, hoorde ik een mevrouw zeggen die op woensdag geniet van een aangeboden maaltijd.

Aswoensdag, vastentijd, geen vlees….. Misschien dat het voor ‘deze of gene’ wel handig is om even wat begrippen betreffende de vastentijd bij te praten.
De vastentijd: Het duurde maar liefst zesenveertig dagen lang tot aan het Paasfeest (op 40 dagen wordt er daadwerkelijk gevast, de zes zondagen zijn hiervan uitgezonderd). Een tijdlang je onthouden van het gebruik van bepaalde dingen. Het ging toentertijd dan voornamelijk om eten en drinken, geen vlees.. maar vis dus.

Het was ook een periode van inkeer en bezinning”, lees ik op de site van de vastenactie. ‘Inkeer en bezinning’. Dat zou hier en daar best nog eens van pas kunnen komen, toch? Aswoensdag. De dag van het Askruisje, de ouderen onder ons weten nog helder waar ik het over heb. Bij de nieuwe generatie staat Aswoensdag meer als afsluiter van carnaval en ‘haringhappen’.

Wat ik me wel nog heel duidelijk herinner uit mijn jonge jaren over de vasten, is het ‘snoeptrummelke’. Kent u het nog…. Ieder kind had zijn of haar eigen trommeltje, om de snoepjes en koekjes in te bewaren. Want snoepen in de vasten was toen uit den boze. Kreeg je als kind zo soms onverhoeds toch een snoepje, koekje of wat voor lekkers dan ook, dan verdween dat linéa recta in het ‘snoeptrummelke’. Bijna dagelijks, misschien wel elk uur, keek je met een verleidelijke blik in ‘da lekkere trummelke’.

Op Paaszaterdag of zondag gingen alle remmen los… De trommel mocht open en er werden, of het niet op kon, paaseieren verstopt. Een herinnering die in mijn geheugen gegrift staat… Alhoewel, ik heb jet over vroeger hé… Dus over het aantal eieren moet je dus ook weer niet een al te grote voorstelling van maken… Maar weet je, die herinnering is er en die neem je over. Paaseieren verstoppen, eerst voor je kinderen, dan voor de buurjongens en daarna voor je kleinkinderen. Wat een feest.

‘Ut Trummelke’ is uit de tijd. En, hou me ten goede, en dat is maar goed ook. Maar zo’n denkbeeldig trummelke….. Het zou misschien nog niet eens zo’n slecht idee zijn om het ‘snoeptrummelke’ om te dopen tot ‘mobile telefoon trummelke.

Een paar uur per dag de smartphone, tablet of spelcomputer verplicht in zo’n trummelke, waar je dan niet mag aankomen. Even geen Facebook, WhatsApp, Twitter of Instagram….

Wat denk je. Zou het berusting, of alleen maar commotie teweeg brengen?

© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.01064