Datum plaatsing: 10 mei 2022

BrabantsDoor: PrietJanPraat - Jan van Ravenstein: We waren op de fiets… En ja, soms dan kun je niet anders… Het overkomt je.. Zeker wanneer ik op de fiets onderweg, ik ben nu eenmaal een fervent ijsliefhebber, zo’n hele grote ijsco buiten zie staan. Dan trap ik al op de rem. Met grote sierlijke letters staat er geschreven dat er maar liefst 38 verschillende soorten Italiaans ijs verkrijgbaar waren. Wauw, wat een zaligheid… Aan de tafeltjes op het terras zag ik ze zitten smullen aan kleine, middelgrote en zelfs hele grote ijsjes…

Toen ook wij op het terras aan het genieten waren van de bolletjes straciatella, vanille en bananenijs met slagroom, konden we saampjes, of we het nu graag deden of niet, meegenieten van een echte onvervalste Brabantse conversatie tussen een man en vrouw. Of wij er niet waren, of we niet bestonden, zo druk waren ze met elkaar…. Geen ruzie of zo… Nee heerlijk met elkaar aan het kletsen over thuis, hun kinderen, het werk en de fietstocht… En dat allemaal, zo op zen echt Brabants… Brabantser kon bijna niet… Niks mis mee, maar wel mooi om te horen.

Na ons ijsje en weer op de fiets had ik nog een ‘smile’ op men gezicht. “Waarom lach jij”, vroeg men schatje. Ik vertelde dat ik nog met men gedachten was bij die twee van het terras. Zoals hun bezig waren, gewoon in onze Brabantse taal, met daardoorheen nog een soort van dialect wat ik niet thuis kon brengen… Ik vond het heel apart.

Jawel, onder elkaar vervallen wij zeker ook in ons eigen taaltje. Een hele poos terug nog hebben we, ook weer op een terrasje, met toeval zitten keuvelen met Cor Swanenberg en Nelleke de Laat. Cor…. Nulander van huis uit, schrijver, verteller en zanger van het Brabants schoon. Je zou hem bijna de uitvinder van het Brabantse woord kunnen noemen. Het was gezellig en content die middag, alles met een lach en een traan.

De hil femilie, mar ok Balkum, Milrooi en ‘onverwanten’ zen die middag over de toffel gegon… Klinkkloare klets mi vural heel veul humor wort der besproke, alles ok heel utvoerrig. Roddele noeme ze da ok wel. En allemol op zun Brabants…. Nelleke: “Ullie vodder en moeder hek heel goed meuge kenne”, zin ze tege Marije. Ze kennen trouwes iedereen en alles ut hil de ‘contreie’. Zelfs onze bijnaam den Taaie… van toen.

Alles is der beproat dieje middag… in onzen eige Brabantse moerstaal… Hoe schon wilde ut hebbe… Cor en Nelleke, prachtmensen.

O ja… Ik vond trouwes een grappig buukske vol mi prietproat, un por vurbilde van betekenisse..

Onkunde: “Kantnouinmolnie”. “Wittewaggekunt? Nikskunde, dakunde”.
Conceptie: Vodderdiezin toenzehetelfdekiendjehaangekrege. “ikgovortopzolderlegen”. Entoenzinmoejer… “Esdahelptgokmiouwmeenordezolder”.

© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.01212