Datum plaatsing: 16 jul 2022
Ja, ik wil.
Door: Thera van Gerven: Nu er op dit moment geen Corona beperkingen zijn worden er weer volop huwelijken voltrokken. Veel trouwpartijen waren uitgesteld maar de komende maanden geven veel mensen elkaar het ja-woord.
Aanstaande echtgenoten zijn vaak druk bezig met de voorbereidingen, van jurk tot bruidstaart en van trouwlocatie tot huwelijksreis. Maar waar zeg je "ja" tegen? Wat zijn de juridische gevolgen van het huwelijk?
Veel mensen kennen de gemeenschap van goederen zoals die bestond voor 1 januari 2018. Wanneer men dan ging trouwen zonder het maken van huwelijkse voorwaarden, ontstond er een algehele gemeenschap van goederen. Dit had tot gevolg dat bijvoorbeeld bij een echtscheiding alle bezittingen en schulden werden gedeeld. Wilde men afwijken van de wettelijke regeling dan werden er huwelijkse voorwaarden gemaakt.
Sinds 1 januari 2018 is de wettelijke gemeenschap van goederen een beperktere variant geworden. Kort gezegd houdt dit in dat hetgeen je voor het huwelijk privé hebt, ook privé blijft. Vanaf het moment van het huwelijk ontstaat er pas een gemeenschap en worden bezittingen én schulden gezamenlijk. Ook is het sinds 1 januari 2018 zo dat schenkingen en erfenissen niet in een gemeenschap van goederen vallen, waar dit voorheen wel het geval kon zijn.
Nog steeds is het mogelijk om af te wijken van de wettelijke regeling, door het opstellen van huwelijkse voorwaarden.
Wanneer één van de twee grote schulden heeft of verwacht kan het beter zijn om huwelijkse voorwaarden op te stellen om op deze manier de positie van de schuldeiser niet te vergroten.
Bent u ondernemer? Dan kunt u in de huwelijkse voorwaarden opnemen dat privé en zakelijk gescheiden blijven. Wanneer u een B.V. hebt vóór het huwelijk dan blijven die aandelen privé. Dit is niet vanzelfsprekend voor de winst die wordt gemaakt. In de wet staat dat er een redelijke vergoeding voor "kennis, vaardigheden en arbeid" aan de gemeenschap moet worden betaald. Het is nog onduidelijk hoe deze vergoeding moet worden vastgesteld. Dit zorgt voor onzekerheid. Wanneer u als ondernemer geen risico wilt lopen is het verstandig om huwelijkse voorwaarden op te stellen.
In de huwelijkse voorwaarden kunt u ook afspraken maken over pensioenverevening en vergoedingsrechten. Door hier afspraken over te maken in de huwelijkse voorwaarden kunnen ongewenste gevolgen worden voorkomen. Denk aan een echtgenoot die bij een gezamenlijk aangekochte woning vóór het huwelijk meer aan eigen middelen heeft bijgedragen. Ook dit kan een reden zijn om af te wijken van de regels in de wet.
Overweegt u om in het huwelijksbootje te stappen? Denk dan naast de ceremonie en het feest ook na over hoe u het graag ziet op het moment dat u uit elkaar zou gaan. Wat moet er dan gedeeld worden? Dus voortaan: Ja, ik wil met je trouwen en ja ik wil met je naar de notaris voor een vrijblijvend adviesgesprek.
Thera van Gerven
Jurist Hoffspoor Notarissen
www.hoffspoor.nl
Ook op dinsdag,- woensdag- en donderdagavond kunt u bij ons terecht.