Datum plaatsing: 26 jul 2022

Ultiem geluk


Ultiem geluk


Door: Peter der Kinderen: Het was drie jaar geleden dat er voor het laatst een familie-weekend werd gehouden vanwege corona. Maar nu stond het licht weer op groen en mochten we met drie generaties van vrijdagmiddag tot zondagmiddag bij elkaar komen. Voor de 22e keer inmiddels. De jongste is 6 jaar, de oudste 76. De weersvooruitzichten waren matig en we zouden veel regen kunnen verwachten. Niets was minder waar en het weer was prima voor onze activiteiten. Voetbal, oud tegen jong, krakkemikkig tegen soepel, goud van oud tegen jeugdig elan. U begrijpt het al… ondanks alle wilskracht en ondanks niet aflatend doorzettings-vermogen kwamen de ouderen er niet aan te pas. De jeugd behaalde een sublieme overwinning. De oudjes namen een heel verstandige beslissing door van een revanche af te zien.
Het was geweldig te zien hoe de jeugd zich in die drie voorgaande jaren heeft ontwikkeld, dat zij een meerwaarde betekenen in de familie.
Dat zij zich niet onbetuigd laten en zich mengen in de gesprekken. Zinnige en onzinnige opmerkingen, serieuze en humoristische praat zorgen voor sfeer en variatie.
Het was een verademing om weer met de familie bijeen te zijn want die vormt de basis van ons bestaan. Een hechte familieband is een verrijking van het leven.

Er is echter meer verademing en nog meer verrijking want ik heb gezwommen in de Maas. Geen mooier gevoel van vrijheid dan dobberen in het schone water. Eerst kijken naar het water, de golven en de boten die langs varen. Opstaan uit je stoeltje en langzaam met je voeten in het water. Dan volgt het moment waarop je tot je middel in het water staat.
Het voelt fris en je krijgt kippenvel. Je maakt je polsen nat en gooit wat water tegen je borst. Dan is het moment daar dat je in het water duikt.
Die tinteling, dat gevoel, die gewichtloosheid. Dat prikkelt lichaam en geest. En wat smaken die boterhammen dan heerlijk, zeker als een broodje is belegd met een koude gehaktbal. Ultiem genot… vooral ook omdat je grote liefde naast je ligt.

Een van mijn fietsmaten is samen met zijn dochter op de fiets onderweg naar de Noordkaap. Schitterend om de foto’s te zien en hun reisverhaal te lezen. Hoe simpel kan het leven zijn. En pas dan besef je hoe kleine dingen de mens gelukkig kunnen maken.
Een andere vriend stond met zijn vrouw al op de Noordkaap, 25 graden Celsius was het. Over opwarming van de aarde gesproken!!
Zij trekken met een camper door Noorwegen en bezoeken de mooiste plekjes in deze schitterende natuur.
Ook dit alles is te scharen onder ultiem genot. Tegelijkertijd staat het in schril contrast tot alle ellende in de wereld. De oorlog in Oekraïne, de boerenprotesten, overstromingen in Sydney en alle onzekerheid waar een groot gedeelte van de mensheid in leeft.

Nee, het is niet allemaal halleluja, ook niet in mijn omgeving, Afscheid nemen van dierbaren. Vrienden die ongeneeslijk ziek zijn. Hopen dat er voldoende zorg blijft en hopen dat je op een gezonde manier oud mag worden.

Peter der Kinderen

© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.01175