Datum plaatsing: 14 jul 2022

RijkdomDoor: PrietJanPraat: RIJKDOM

“Een rijk leven heeft niks met geld of goederen te maken, maar alles met de juiste mensen om je heen en de dierbare herinneringen”. Deze veelzeggende zin kwam ik, zomaar in de vroege ochtend, tegen op social media.
Er zit een hele hoop wijsheid in opgesloten. Je leest er in eerste instantie snel overheen… Totdat de geschreven letters echt tot je doordringen. Het zijn maar een paar woorden, maar wel letters met een hele grote betekenis.

Rijkdom is inderdaad veel meer dan geld, goederen en luxe in ons wereldje. Rijkdom mag meer gezien en ervaren worden als; liefde, houden van, mensen en herinneringen…. In feite precies zoals in de aanhef beschreven staat.

Al snel ben ik druk met herinneringen. Van toen, heel lang terug... maar ook van nog maar even terug. Met een kijkje in mijn digitale fotoboek komen de pure herinneringen in beeld. Kermisfoto’s. We hebben hier juist de kermis achter de rug.. Vroeger, in mijn geboortehuis aan de dorpstraat in Geffen, waren wij zowat bovenop de kermis woonachtig. En ook nu weer, zo’n dikke zestig jaar later, wonen we weer bovenop de kermis, echt gezellig.

Toen, heel veel jaren terug, bij aankomst op de vroege woensdagochtend van de eerste kermiswagens, begon ons feestje… Kermis.. Het was zo ongeveer het enige feestelijk uitje van het hele jaar, veel meer was er niet. Drie dagen kermis… met bijna geen geld kan ik me nog heel goed herinneren. Maar wel met heel veel plezier
In latere jaren kwamen voorzichtig op een echt speelse manier de meisjes in beeld. Ik weet nog, als de dag van gister, dat ik op de kermis in de rupsbaan voor de eerste keer een best onwennig zoentje heb gegeven. Wauw… Ik was op slag verliefd, weet ik nog…. Kermis, met alles wat erbij hoort, ik heb er alleen maar mooie herinneringen aan.

“De juiste mensen om je heen”, lees ik ook. Vaak wordt daar aan voorbijgegaan. Hoe belangrijk is dat toch wel niet. Zeker bij verdriet, maar ook bij vreugde.. Hoe fijn is het om dit juist op die belangrijke momenten te mogen ervaren. Pure rijkdom toch, daar kan geen miljoen aan geld tegenop…

Rijkdom is zo veel. Genieten van juist die kleine dagelijkse dingetjes…. Van de kleinkinderen, Voor het slapen gaan het eigen bedachte sprookje vertellen. Of samen met de jongens kletsen en ze een beetje plagen over voetbal. Jawel, ikke Ajax en hun PSV..

Het geluk dat er is, in alle opzichten. Oké, niet al te blijmoedig. Er zijn heus wel minder ‘rijke’ momenten… “Breek me de bek niet los”, zou ik bijna zeggen. Maar toch, laat de mooie momenten bij jezelf en je omgeving overheersen. Het kan je alleen maar ‘rijker’ maken.

© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.01553