Datum plaatsing: 10 aug 2022

Vijfenvirtig joar trug….Door: PrietJanPraat: Tis bekant wir zoweit…. De boerremert kumt der wir on.

Vaak ga ik, wanneer ik de aankondiging weer zie, even terug naar ‘toen’. Het jaar 1977 van de vorige eeuw… Na een wel zeer succesvol Molenfeest namen wij, de Middenstandsvereniging, de uitdaging aan om dit feest een soort van jaarlijks vervolg te geven.

Aan de gezellige keukenbar van Harrie en Wilma van Lee is de huidige naam bedacht, door Harrie himself. Ver na middernacht mompelde hij iets in de trant van: “Dan komen de mensen op zo’n dag efkus naar Geffen”. Efkes, of Effen nor Geffen…. De naam was geboren, nog niet officieel, maar de contouren waren zichtbaar en heel erg belangrijk, het lag goed in het gehoor. Hoe eenvoudig kan het zijn.

Aan die keukenbar bij Harrie en Wilma zijn overigens heel veel mooie ideeën geboren. Niet alleen voor Effe noar Geffe. Vele legendarische Geffense gebeurtenissen en spectaculaire evenementen hebben daar het levenslicht gezien. Vooral de ‘vergadering’… ná de vergadering was de inspiratie van hoge kwaliteit, soms…. Niet altijd hoor. Vooral de muziekkeuze kwam vaak ter sprake. De Ploegadoers uit Liempde, Ut Kos Kojer, Brabants Bont, Volluk en de familie Kerkhof om maar een paar namen te noemen.. O ja en Toedum, die was ik ergens in een Limburgs boerengat tegengekomen. Ze waren precies dat stel mensen die erbij hoorde. Wie heeft ze niet gezien en vooral gehoord in de straat op het parcours. Jarenlang waren ze onze gasten, prachtige jaren…

Onze gekozen formule met als hoofdmoot: “Muziek, drinken en eten”, bleek al snel een gouden greep te zijn. Bij de allereerste editie in 1977, die plaatsvond op het grasveld voor het gemeentehuis, zat Geffen stampvol met bezoekers en her en der geparkeerde auto’s. De bus, de Zuid-Ooster, heeft bijna de ganse dag bij het voetbalveld stil gestaan. Hij kon niet meer voor- of teruguit… Het mocht niet, maar het gebeurde gewoon.

Effe noar Geffe is op die dag geboren. En ondanks de verkeersoverlast, ondanks de kleine foutjes… liepen wij zo trots als een ‘aap met zeven staarten’ over de markt. Het succes was daar en we dachten al voorzichtig na over het vervolg… Beetje bij beetje hebben we het geheel in de loop der jaren een vervolg gegeven. Een groter parcours, meer (vooral) Brabantse muziek, meer ambachten, meer gratis, meer gezelligheid en vooral meer sfeer. Achteraf ben ik heel content dat wij als bestuur - Harrie van Lee, Stif Leyten, Jo van Druenen, Johnny van de Goor en ondergetekende – toen de uitdaging hebben opgepakt. Ook dat was een gouden greep, toch?

Want witte, da geldt nog steeds: “Es ge wilt wete wa Effe noar Geffe eigelijk is… Dan moette da meemake, dan moette da beleve”, laas ik erreges.

“En da klopt hillemol, week ut eige ervaring”.


© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.01581