Datum: 18 februari 2020

Heemkundekring 'Maasdorpen in de gemeente Lith' organiseert lezing over Brabants dialect


MFA De Snoeck - Lith: Op 18 februari 2020 verzorgt Jos Swanenberg op uitnodiging van Heemkundekring "Maasdorpen in de gemeente Lith” in MFA De Snoeck te Lith om 20.00 uur een lezing over ‘Wezen en waarde van het dialect in Noord-Brabant’.

De lezing vangt aan met enkele algemene verschillen en overeenkomsten tussen taal en dialect. Vervolgens wordt ingegaan op het Brabantse dialectlandschap. Brabantse dialecten zijn immers niet allemaal hetzelfde, in Lith en omgeving spreekt men heel anders dan in Bergen op Zoom, Budel of Boxmeer. Welke kenmerken maken dialecten verschillend en waar komen die verschillen eigenlijk vandaan?

Al meer dan honderd jaar constateren onderzoekers dat onze dialecten met uitsterven worden bedreigd. Al die tijd al waarschuwt men voor dialectverlies en taalschaamte. Anderzijds is er nog nooit zoveel in het dialect geschreven en gezongen als in de laatste decennia. In hoeverre is dialect in gevaar?

Jos Swanenberg is hoogleraar Diversiteit in Taal en Cultuur in Brabant aan de Universiteit van Tilburg. Daarnaast werkt hij als adviseur voor de stichting Erfgoed Brabant in ’s-Hertogenbosch. Daarvoor was hij een van de redacteuren van het Woordenboek van de Brabantse Dialecten (Radboud Universiteit Nijmegen). Hij publiceerde diverse boeken en artikelen over dialect in Noord-Brabant.

De zaal is open vanaf 19.30 u. Iedereen is welkom, ook niet-leden. Toegang + kopje koffie gratis!
Colums
08 jul
08 jul
05 jun


Meer columns

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.00704