Datum plaatsing: 14 april 2020 - Laatst gewijzigd: 15-04-2020 17:02:32

Voorbereidingen 44 jaar 'Recht vur zunne Roap' in volle gang


Voorbereidingen 44 jaar 'Recht vur zunne Roap' in volle gang


Geffen (Oss): “De voorbereiding voor dit jubileum lopen zeker al ruim twee jaar. In de beginperiode was het meer aftasten bij de artiesten van ‘toen’ of er ook bij hun de behoefte was voor een soort van herhaling. Elf jaar terug hebben we ons 33- jarig jubileum ook al gevierd met optredens, en de reacties van zowel deelnemers als publiek waren toen explosief mooi”, aldus Petra van Erp (55), inmiddels al jarenlang de ‘moeder’ van de Roap. Voor ons was het bijna een vanzelfsprekendheid dat het ‘jubileum’ op herhaling moest. Dit jaar wordt er zelfs een boek, met heel veel foto’s, gemaakt over 44 jaar Recht vur zunne Roap. “Ruud Verhagen en vele anderen zijn er op dit moment bijna dagelijks mee bezig. Het wordt echt prachtig”, aldus een trotse Petra van Erp.

door Jan van Ravenstein

Het draaiboek van het 33e jubileum is natuurlijk een mooie leidraad voor het jubileum. Petra: “Handig, dat wel. Maar we gaan er zeker geen kopie van maken”. Al vanaf de allereerste uitvoering, 44 jaar geleden, is ze betrokken bij de Roap. “Terwijl ik nog maar aspirant-lid was, mocht/moest ik invallen bij de KPJ-act van de Roap”. Petra was toen al betrokken bij zowat alle culturele uitingen van de KPJ. Sowieso een bezig baasje wat dan ook een onvermijdelijke doorstroming met zich meebracht. Rond het zestig jarig jubileum van de KPJ was ze de voorzitster van deze bijzonder actieve vereniging.

Den Ouwe Raad/44 jaar
Theo Prinssen en Harrie van Lee waren ruim veertig jaar terug in feite de pioniers van Recht vur zunne Roap. Om de seniorenavond voor de ouderen wat meer invulling te geven, toonden Theo Prinssen en Harrie van Lee hun tonproat kunsten, de feitelijke voorloper van Recht vur zunne Roap.
En dan…. Einde jaren tachtig. De Oranje Vereniging en de Raad van Elf (zelfde samenstelling van bestuur en leden) gooien de handdoek in de ring. Het is voor hun, over en uit. Het voortbestaan van carnaval in Geffen dreigde daardoor op te houden, inclusief Recht vur zunne Roap. De gehele carnavalsorganisatie werd, op z’n ‘Geffens’, in een mum van tijd nieuw leven ingeblazen. En vanaf dat moment (1989), tot aan de dag van vandaag, komt de naam van Petra voor in de jaarboeken van de Roap. Met heel veel respect heeft ze de titel: “Moeder van de Roap”, verkregen. Samen met Jan, Paul, en Willie heeft ze toen als het ware de Roap met een compleet nieuw ‘creatief sausje’ overgoten waarvan sommige ingrediënten nu nog zicht- voel- en hoorbaar zijn. Een nieuwe ‘Roap’ was geboren. Samen met haar team - Michel, Lieke, Janneke, Yvonne, Jessica, en Inge - trekt Petra de ‘Roap’ kar nog steeds met veel furore.

Jubileumvoorstelling
Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Elf jaar terug was er het 33ste jubileum met een wervelende voorstelling van allemaal oud artiesten. Niet alleen het publiek, maar ook de artiesten waren over enthousiast. Twee maal een volle zaal, het was voor herhaling vatbaar was de ultieme mening van iedere betrokkene. “Wanneer je dan, inmiddels toch wel weer elf jaar geleden, op informatie uitgaat maakt het je heel blij met de positieve reacties”, aldus een glunderende Petra. Ze heeft het weer voor elkaar. Een compleet programma met zowat alle deelnemers van ‘toen’. Petra: “Van de Pompzwengels via de Showgirls tot aan de KPJ en van den Dorpsomroeper tot aan Janus en Peer. Ze zijn er allemaal. Jammer dat Has en Dorke verstek moeten laten gaan. ‘Dorke’ is helaas niet meer onder ons”. Vrijdag 6 en zaterdag 7 november zijn de voorstellingen. En mocht het nou helemaal uit de hand lopen met de belangstelling dan hebben we zondag 8 november als reserve in de boeken staan”. Samen met Rene van Herpen, Patty van Nistelrooij en Paul van de Veerdonk vormt Petra de jubileumwerkgroep 44 jaar Recht vur zunne Roap.

Jubileumboek
“Het idee voor een jubileumboek ‘spookte’ eigenlijk al vanaf het vorige 33- jarige jubileum door mijn hoofd. Hoe mooi zou het toch wel niet zijn om die 44 prachtige en onvergetelijke Roap uitvoeringen vast te leggen voor het nageslacht. Compleet met foto’s en verhalen”, zegt Petra. Twee jaar terug was de eerste serieuze aanzet om te komen tot een boek. “En dan, heel langzaam, komt er een soort van raamwerk van hetgeen moet gebeuren. “We hebben gelukkig de professionele hulp mogen ontvangen van Ruud Verhagen (Auteur van vele Geffense geschiedboeken) en Bram van Ravenstein (Layout/Creativos). Zij konden, met al hun ervaringen, ons motiveren en soms ook wel even laten afremmen als we weer eens iets te enthousiast waren”, lacht Petra. Een groepje mensen (Sonja, Leny, Ruud en Jan) hebben korte interviewtjes gedaan met oud artiesten. We hebben vele foto’s, waarvan heel veel unieke foto’s, inmiddels in ons bezit. Echt een unicum. De voorbereiding is, op een haar na, klaar. Het wordt een prachtig, werkelijk schitterend boek. De presentatie en aanvang van de verkoop van het boek zal zijn op de zaterdagavond van Effe noar Geffe 2020. Ook is er dan een tentoonstelling door Heemkundewerkgroep Vladeracken over 44 jaar Recht vur zunne Roap.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.14376