Datum plaatsing: 05 mei 2020 - Laatst gewijzigd: 05-05-2020 15:40:07

Wilbert van De Moosdijk ’stoere bikkel… heel klein hartje’


Wilbert van De Moosdijk ’stoere bikkel… heel klein hartje’


Geffen (Oss): Wilbert van de Moosdijk. Hij oogt stoer en hij lijkt van ‘de Duvel niet bang’. Wilbert, onder de ‘Social Media’ fanaten bijna wereldberoemd verworden door zijn directe antwoordgedrag, vaak lachwekkend maar ook het provocerende gaat hij niet uit de weg. Hij heeft ook zijn tegenstellingen. Aan de ene kant best stoer als lid van een schietvereniging met geweren en pistolen, en heel vertederend wanneer hij zich, ‘de man met het kleine hartje’ toont, als hij op stap gaat met zijn kleinkinderen.

Door Jan van Ravenstein

Wie is Wilbert van de Moosdijk?
Ik ben een geboren en getogen Geffenaar, 56 jaar jong en woont samen met Dina. We hebben drie kinderen, Kim, Anne en Dyon. En daarnaast zijn er natuurlijk onze kleinkinderen: Drie jongens, Dexx, Joe en Rev. Voor mijn werk ben ik dagelijks heel druk als projectleider/manager voor Post Luchtkanalen bv en mijn eigen bedrijf: Cleanair Advice. In mijn (schaarse) vrije tijd wandel ik graag in de natuur en qua sport neem ik vaak deel aan obstacle runs en leef ik mij uit in krachttraining. O ja… Ik ben ook al 30 jaar lid van schietvereniging SV COW (Contact Oud Wapen Broeders) in Nuland/Vinkel.

Wat maakt jou tot een goed huisvader/opa?
Oei. Je begint al best moeilijk zeg, heb je niks gemakkelijkers. Een goed huisvader… Dat zou je eigenlijk aan mijn kinderen moeten vragen. Eerlijkheid naar elkaar, is dat een goeie. Jawel toch, dat is toch de basis van alles, niet dan. Open en eerlijk zijn en ten alle tijden klaarstaan voor je kroost in goede en slechte tijden. En ‘unne goeie opa zijn’, dat is geen kunst. Vaak neem ik ze mee, als ik op pad ga. Niks mooiers toch. Laatst ben ik met Joe gaan vissen in de polder. In dezelfde sloot waar ik in vroeger tijden met ons pap zogenaamde ‘konthamers’ gingen vangen. Prachtig toch, pure nostalgie.

Wat zijn jouw sterke/zwakke kanten?
Ja kom op. Je sterke kanten, dat zeg je niet van jezelf… als je ze al hebt. Gevat… is dat misschien een goeie, ik heb vaak wel een passend antwoord klaar, ha ha. Eerlijk sowieso en best wel zachtaardig (op zen tijd). Ben ik slim, jij mag het zeggen.. Mijn zwakke kanten. Heb je even, grapje. Geen ‘nee’ kunnen zeggen, zou er zo maar een kunnen zijn. En… Ik heb over alles en iedereen een mening, behalve over mezelf… dat laat ik aan anderen over.

Waar kun je, je mateloos aan ergeren?
Echt… Aan heel veel… Mateloos ergeren in algemene zin bedoel je dus: “Oneerlijkheid, liegen en onbeschoft gedrag”.
Maar ook de politiek, en dan erger ik me met name over onze zogenaamde alleswetende wereld-leiders. Soms schaamteloos hoe ze zich uitlaten en puur voor hun eigen ego gaan.

Waar ben je goed in?
In mijn werk. Het schijnt dat ik een soort van fingerspitzengefühl heb om mensen op de juiste plaats/werk neer te zetten, ook wel talentmanager genoemd. Ik doe elke dag mijn best om mensen te verbinden en dat kan alleen wanneer je tussen de partijen durft te gaan staan. Investeren in de mens en zijn kundigheid. Ik vind het prachtig.

Werk
Mijn werk bestaat uit ventilatie/luchtbehandeling in de algemene zin van het woord. Vroeger werd er een raam opengezet voor frisse lucht. Die tijd is geweest. Onze buitenlucht is slecht. Soms voel ik me als een soort van missionaris, een roepende in de woestijn in mijn werk, om te vertellen en te laten zien hoe vies onze buitenlucht wel niet is. Mensen staan vaak niet stil hoe belangrijk schone lucht is en dat onze longen een soort van filters zijn. Klachten als vermoeidheid, prikkelende ogen en luchtwegklachten, wijten ze vaak aan andere oorzaken. Niet wetende hoe slecht de luchtkwaliteit binnenshuis of kantoor is. Het verwarmen en ventileren van een bedrijf of woonhuis gaat ten heden dagen compleet anders dan ‘toen’. Nu wordt de lucht die we binnen inademen door een machine (wtw unit) naar binnen geblazen. Een best ingewikkeld verhaal dat met een ingenieuze installatie en filters compleet wordt gemaakt. We zijn dus steeds meer afhankelijk dat deze lucht “schoon” de ruimte in komt. Een goede tip. Voor een duidelijke informatie, advies of uitleg is het misschien wel raadzaam eens een kijkje te nemen op www.cleanairadvice.nl

Wat is er leuk aan de schietsport?
Daar kan ik kort in zijn. Het is een pure hobby die ik al dertig jaar beoefen. Verder niks, geen stoer gedoe of zo. De een die biljart in het café, de ander voetbalt of heeft duiven. Ik schiet, als ontspanning. En daarnaast, het is een hele fijne club met hele fijne mensen.

Wie bewonder je, en waar kan je van genieten?
Sowieso mijn kinderen, dat staat buiten kijf. Maar bovenal mijn vader, weliswaar inmiddels al 29 jaar niet meer onder ons, maar toch. We hebben hetzelfde karakter. Ik heb echt respect voor hem. Elke zaterdagochtend ga ik even naar hem toe in Nuland op het kerkhof, vaak samen met de kleinkinderen. En weet je, soms ben ik maar een softie… Als ik het liedje van Stef Bos hoor: “Papa, ik lijk steeds meer op jou”, ja dan ‘worre men uugskes wel is wa nattig’.

Hoe zie jij de toekomst,
met in het bijzonder voor je kleinkinderen?
Ik ben niet bang voor de toekomst. Weet je, zolang je er zelf nog bent kun je, je kinderen en hun kroost toch ook beschermen tegen die grote soms wel boze wereld. Dat hoort toch zo, dat zit toch opgesloten in je genen. En ook nu weer, ben eerlijk in alles. Al ben je dan misschien wel kwetsbaarder maar ik blijf bij de stelling: “Wie goed doet, goed ontmoet”. En, wij Nederlanders zijn een flexibel volkje. Kijk maar eens hoe zorgzaam naar elkaar we nu, ten tijde van het virus, zijn. Mooi toch, of niet dan.

Wat is jouw denk- zienswijze over Geffen?
We raken het dorpse kwijt. Vroeger kende je iedereen bij naam en toenaam en nu weet je bijna niet meer wie er precies in je eigen straat woont. Dat dorpse gaat me echt aan het hart, daarvoor ben ik nou net iets teveel Geffenaar. Mijn betrokkenheid? Met Jan van Vucht heb ik aan tafel gezeten vanwege zijn plan ‘Praktisch Alles Groen’. Ons stukje groen bij ons in de straat wordt nu mooi meegenomen in het ambitieuze plan van Jan. Maar ook bij Geffen Zorgt was ik toehoorder tijdens hun vergaderingen. En ook bij de Stamtafel was ik te gast. Ik heb ze zelfs de Ransuil (de Koning van het bos) aan hun geschonken. Och, die wijsheid gun ik ze wel. De Stamtafel… Of ik daar lid van zou willen worden. Uhhh jawel hoor, maar dan moeten ze me wel vragen… Dat dan weer wel… Geffen… ik heb nog wel meer hoor, wie weet heb ik daar zo direct de kans voor…

Welke belangrijke les heb je ooit geleerd?
Die loopt eigenlijk als een rode draad door je leven. Probeer om je eigen ego niet het allerbelangrijkst te maken, stap er over heen. Durf kleur te bekennen en heel belangrijk: “Carpe Diem”.

Heb je nog een goed idee, voor iets of wat..?
Jawel. Maar dat kan ik niet in twee of drie woorden uitleggen. “Onze jeugd. Bijna altijd wijzen we met ons ‘vingertje’ naar onze jongeren. Ze doen bijna niks goed en de meeste onder ons zien alleen maar die hangplek zonder zich af te vragen waarom ze daar dan maar ‘hangen’. Er wordt in Geffen dus totaal niks gedaan voor onze jongeren, dat durf ik hier hardop te zeggen. Verbeter de wereld, en begin bij jezelf. Geen probleem. Ik wil er best twee avonden in de week voor vrijmaken. In mijn jonge tijd was er in Oss het Open Jongeren Centrum, wat nu valt onder Stichting Vivaan (buurthuis ’t Honk Oss) waar wij altijd welkom waren. Ik herinner me daar de leiders Doky de Klein, Nico van den Heuvel en Toon Story – nog heel duidelijk van. Mensen naar mijn hart. Wij, en we waren best van die stoere jongens, voelden ons daar heel erg welkom. Het motte van Doky was: ‘Je moet vliegen vangen met stroop, niet met de mepper’. Waarom kan zoiets in Geffen niet. Creëer een plek, zoek mensen die daarvoor geschikt zijn, zoek de Doky, Nico en Toon in onze Geffense gemeenschap. Ze zijn er, zeker weten. Hanteer in het toekomstige buurthuis de spelregels zoals ze thuis zijn. Niks meer en niks minder, discipline.. noemen ze dat met een deftig woord. Dat werkte toen, en dat werkt nu ten heden dage ook. Daar ben ik 100% van overtuigd. Mag ik de gemeente hierbij uitdagen?

Wat zou je nog willen toevoegen?
Ik heb al zoveel gezegd. Misschien zelfs wel dingen die ik liever niet kwijt was geweest. Maar jawel, nog een dingetje. Iedereen kent me wel zo’n beetje. Ook dat ik op Social Media wel eens uit kan halen, dat zit nu eenmaal in de aard van het beestje.. Maar het rare is wel dat wanneer ik, op zen Geffes gezeet, een ‘natte scheet’ laat het halve sociale netwerk erover heen kukelt. Maar wanneer ik een belangrijk onderbouwd sociaal maatschappelijk probleem (wat een volzin zeg) aan de orde stel zoals hierboven beschreven er nul reacties op krijg. Kijk, en dat snap ik niet. Lezen ze dat niet of willen ze het niet lezen omdat het voor hun de ‘ver van mijn bed show’ is. Jammer hoor. Ik wens een ieder tot slot een goede gezondheid, houd afstand en ben voorzichtig.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.16043