Datum plaatsing: 04 augustus 2020 - Laatst gewijzigd: 27-07-2020 14:45:34

Corona krijgt De Herfstzon er niet onder


Corona krijgt De Herfstzon er niet onder


Berghem (Oss): De gevolgen van de landelijke (intelligente) lockdown zijn groot voor de Berghemse seniorenvereniging. Normaal gesproken wordt er de hele week door van alles georganiseerd, maar de laatste weken ligt alles stil. Of toch niet helemaal. “Want in een aangepaste vorm proberen de mensen die het kerkhof bijhouden dat, zo goed en kwaad als het gaat, toch door te laten gaan”, weet Van Breda. Alle andere activiteiten zijn tot nader order afgelast. “In de tweede week van maart hebben we op maandag en dinsdag moeten besluiten alles vanaf woensdag stop te zetten. Daarmee kwam er een abrupte stillegging van onze kalender.”

door Mark van der Donk
Bij de vraag om welke activiteiten het dan precies gaat, volgt een hele waslijst. “Bridgen, rikken en jokeren, de hele week door wordt er gebiljart, kienen, jeu de boulen, onze crea- en breiclub, nordic-walking in de Hoessenbosch, yoga, ons eigen koor, volks- en linedansen, gymnastiek en de toneelvereniging. Dat zijn alleen nog maar alle wekelijkse activiteiten. We hebben ook nog regelmatig themadagen, maar die komen uiteraard ook te vervallen. En dan nog dingen als het fietsen, wat vanaf begin mei iedere dinsdagmiddag zou plaatsen. Hopelijk kunnen we dat in juni alsnog oppikken. De computerhoek, zoals we dat nog noemen, ligt eveneens stil. Daarbij gaan vrijwilligers bij mensen thuis langs om iets uit te leggen over hun computer of telefoon, maar dat kan helaas voorlopig niet. En zo gaat er nog wel meer vervallen. Op 12 en 13 mei zouden we bijvoorbeeld met 200 mensen op reis gaan naar de Broeker Veilingen. Nagenoeg alles was al geregeld door onze reiscommissie. De busreis naar de Passiespelen in Tegelen, op 7 juni, is ook van de baan.”

Vraagtekens
Veel is er al geschrapt, maar vraagtekens zijn er bij Van Breda ook nog te over. “In augustus gaan we altijd een hele dag fietsen, met een groep van tegen de honderd personen. En in die maand hebben we ook een reis met de minder mobielen gepland staan. Dat moeten we nog eens even goed bekijken, want dat zijn natuurlijk wel de mensen uit de risicogroep.
De jaarvergadering is ook maar over de zomer heen getild. “Daar komen altijd een kleine tweehonderd - van de in totaal ruim zeshonderd - leden op af. Nee, over de betrokkenheid hebben we niets te klagen. Maar met zo’n grote groep kun je dat natuurlijk niet door laten gaan.” Sowieso zit dáár voorlopig de uitdaging van de KBO, denkt de voorzitter. “We proberen iets vervangends te bedenken, maar bij nagenoeg al onze activiteiten zit je meteen met grote groepen en dan kun je niet veel doen. Misschien kunnen we over een tijdje toch weer fietsen en jeu de boulen. Dat zou fijn zijn. De meeste leden die ik spreek zeggen “het is niet anders”, want we moeten nou eenmaal thuis blijven. Een enkeling baalt er echt van. Zeker voor degenen die aan veel activiteiten deelnemen valt het niet mee. Dat zijn geen thuiszitters.”

Kriem
Dat het virus menens is, dat is binnen de gelederen van de seniorenvereniging wel bekend. “Normaal gesproken verliezen we in een maand tijd hooguit twee leden. Vorige maand waren dat er zes of zeven. Bij het merendeel was Corona de boosdoener. Afscheid nemen is momenteel ook al zo’n kriem. Met wat familie, kinderen en kleinkinderen zit je al gauw aan de dertig toegestane personen bij een uitvaart. Het is binnen en buiten de vereniging heel lastig allemaal.”
Toch probeert Van Breda positief te blijven en moed te houden. “We zullen wel moeten. Als we als bestuur bij de pakken neer gaan zitten, wordt het helemaal niks. De financiële gevolgen van dit alles? Het gaat ons niet om het geld. We zijn een vereniging, dus hoeven geen winst te maken. We komen er wel doorheen. Maar waar we het voor doen, dat kan allemaal niet doorgaan. Dat is wel balen. Een voetballer wil voetballen en wij willen onze vrijetijdsbesteding kunnen uitoefenen. Plezier en gezelligheid staan bij al onze activiteiten voorop, dat is ons credo.”

Rooskleuriger
“In het najaar kan onze feestelijke seizoensopening hopelijk gewoon weer doorgaan. Met een beetje geluk ziet het er aan het eind van het jaar weer een heel stuk rooskleuriger uit. Eind november is de sinterklaasmiddag. Met zo’n driehonderd tot driehonderdvijftig bezoekers voor ons een van de hoogtepunten van het jaar. En op de kerstviering komen ook ruim tweehonderd mensen af. We gaan er voorlopig vanuit dat die gewoon kunnen doorgaan.”
Corona krijgt De Herfstzon er niet onder
Corona krijgt De Herfstzon er niet onder
Corona krijgt De Herfstzon er niet onder


Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.32630