Datum plaatsing: 09 juli 2020

Nu ook al camping op Vorstenbossche Alpacafarm


Nu ook al camping op Vorstenbossche Alpacafarm


Vorstenbosch (Bernheze): Ten tijde van het interview wordt er nog druk gesjouwd en gezwoegd om alles op tijd klaar te hebben. Vrijdag 3 juli is de gloednieuwe camping van Alpacafarm Vorstenbosch geopend en in de dagen daarvoor is Willem-Mathijs van der Aa druk in de weer om de laatste puntjes op de i te zetten. Tussendoor neemt hij heel even gas terug om ons te woord te staan. “Tot eind augustus zitten we helemaal volgeboekt.”

door Mark van der Donk

Zeven jaar geleden startte Willem-Mathijs, samen met zijn vrouw Anne, de alpacafarm in het buitengebied van Vorstenbosch. De nieuwe onderneming op het terrein van zijn schoonouders bleek meteen een schot in de roos. Het begon heel kleinschalig, met slechts vijf alpaca’s, maar inmiddels is de kudde flink gegroeid. “Een kwartiertje geleden is nummer 51 geboren”, lacht Van der Aa. “Dit seizoen zijn er al 11 ter wereld gekomen en er zijn er nog 3 op komst.”
Waar hij voordat het avontuur begon nog nooit van een alpaca had gehoord, draait het hele leven van onze gesprekspartner inmiddels om de knuffelachtige berglama. Naast het professioneel fokken, heeft het recreatieve gedeelte een steeds belangrijker plek gekregen op de alpacafarm. Een jaar of vier geleden kwamen de eerste wandelingen met de alpaca’s en sindsdien is het assortiment uitgebreid met onder meer meet & greets en yoga, picknick tussen de alpaca’s en lunch en high tea in de alpacabar. “Eerst ontvingen we de gasten in ons tuinhuis. Ze gingen zelfs gewoon in ons huis naar de wc. Maar het werd steeds drukker, er kwam een kindje tussendoor, en in augustus twee jaar terug hebben we de oude stal - waarin voorheen het melkvee stond - omgebouwd tot bar.”
Niet alleen de liefde voor de alpaca’s is onomstotelijk aanwezig. Ook het ondernemen zit Van der Aa duidelijk in het bloed. “Met al onze activiteiten ontvangen we iedere weekenddag zo’n 100 tot 200 bezoekers. Nee, lang niet allemaal uit Vorstenbosch en omstreken. Juist niet zelfs. Ze komen echt van heinde en verre op en neer gereden in het weekend. Uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, de grote steden vooral.” Eerst runden Willem-Mathijs en Anne het nog samen. Maar dat gaat allang niet meer. “We zijn inmiddels met een team van 17 enthousiaste collega’s, voor bijvoorbeeld de schoonmaak en bediening. Daarnaast zijn er verschillende vrijwilligers die mee helpen met het verzorgen van de dieren.”

Glampingvakantie
Binnenkort zijn er misschien nóg wel meer handjes nodig. Want als eerste alpacafarm - geen wonder, al een van de weinigen in Nederland - biedt men in Vorstenbosch vanaf deze zomer ook een glampingvakantie aan. “In samenwerking met Farmcamps, die ‘luxe logeren bij de boer’ verzorgen, kunnen mensen bij ons terecht voor een verblijf vol alpacavertier. Er zijn 15 luxe tenten geplaatst, met daar rondom heen alpacaweides. Gezinnen met kinderen kunnen zich vermaken met het voeren van de alpaca’s, helpen met de verzorging, knutselen met het wol van de dieren. Nog voor de opening van de camping zat het tot eind augustus helemaal volgeboekt.”
Tijdens de coronaperiode moest ook de alpacafarm, tegelijk met de horeca, tweeënhalve maand de deuren sluiten. Precies op dat moment stond Van der Aa voor de keuze of de camping dit jaar zou starten of dat de plannen een jaar uitgesteld zouden worden. “We hebben voor het eerste gekozen. Het voordeel was dat we veel zelf hebben kunnen doen, wat we anders zouden hebben uitbesteed. En veel mensen gaan dit jaar natuurlijk in Nederland op vakantie. Ondanks de beperkingen kan er bij ons, ook met anderhalve meter afstand, prima genoten worden van de activiteiten. Sinds deze maand beschikken we over een horecavergunning, dus kunnen we een biertje en wijntje schenken. We gaan voortaan - door het grote animo - ook op donderdag- en vrijdagmiddag open. Op 2 augustus organiseren we trouwens een kraamvisitedag. Dan doen we voor de gasten wat extra’s. Gaan we kijken bij de veulentjes, met beschuit met muisjes, bijvoorbeeld.”


Nu ook al camping op Vorstenbossche Alpacafarm
Nu ook al camping op Vorstenbossche Alpacafarm
Nu ook al camping op Vorstenbossche Alpacafarm
Nu ook al camping op Vorstenbossche Alpacafarm


Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

zakelijk nieuws
Colums
08 jul
08 jul
05 jun


Meer columns

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.17892