Datum plaatsing: 22 augustus 2020

Medicinale cannabis gebruiken: edibles, vapen, of gewoon aan de slag met vloei


Medicinale cannabis gebruiken: edibles, vapen, of gewoon aan de slag met vloei


's-Hertogenbosch (Regionaal): Behalve voor ontspanning wordt cannabis ook steeds vaker voor medicinale doeleinden gebruikt. Traditioneel gezien wordt cannabis gerookt, maar de markt voor edibles is tegenwoordig erg uitgebreid, en je kan het zelfs vapen. Veel mensen zweren bij normaal vloeipapier, maar anderen vinden het verdampen juist heel prettig. Allen hebben voor- en nadelen.

Wat is medicinale cannabis?
Medicinale cannabis is nog steeds cannabis. Dat wil zeggen, het is hetzelfde plantje. Maar er bestaan honderden rassen van de wietplant. Sommige rassen zijn geschikter voor gebruik als medicijn. Zo worden deze gebruikt voor behandeling en symptoombestrijding van ziekten zoals kanker, multiple sclerose, glaucoom, spierspasmen en noem maar op. De lijst is lang.
Het actieve bestanddeel van cannabis dat helpt als medicijn is cannabidiol (CBD). Er zijn twee voorname soorten cannabis planten, indica en sativa, met verschillende karakteristieken. Indica zorgt voornamelijk voor ontspanning en relaxatie, ook in je spieren. Je wordt er slaperig van en het gaat ontstekingen tegen. Sativa aan de andere kant geeft meer energie en je bouwt eetlust op. Je humeur verbetert en je focus vergroot.

Roken van medicinale cannabis
Roken is nog steeds de meest populaire manier om cannabis op te nemen. Hierbij rook je een joint met (medicinale) cannabis. Voor als je hier niet bekend mee bent, een joint is een simpele sigaret gemaakt van vloei, een filtertip, wiet, en eventueel tabak. Deze wordt gemaakt met lange vloei tipjes van zeer fijn of stevig papier, zoals rijstpapier, cellulose, of zelfs hennep. Het rollen van een joint is simpel als je het al vaker hebt gedaan; als je dit nog niet eerder hebt gedaan kan je het beste gebruik maken van een rolautomaat.
Een goede joint heeft voor velen nog altijd de beste psychologische bijwerkingen. De effecten zijn meteen voelbaar; spieren ontspannen binnen seconden nadat de rook je longen binnenkomt. Hierdoor is het ook makkelijker af te stemmen hoeveel effect je nodig hebt vergeleken met het nuttigen van marihuana via edibles, waarbij je in een keer een hele dosis te verwerken krijgt. Roken is dan ook ideaal voor directe pijnstilling.
Maar niet iedereen kan cannabis roken. Mensen met longziekten kunnen wellicht beter een andere manier kiezen om de werkende stoffen in te nemen. Sommige mensen houden ook gewoon niet van roken, of krijgen last van hun keel. Er zijn gelukkig ook andere opties.

Eten van medicinale cannabis
Het eten van cannabis doe je niet door de knoppen en blaadjes van de plant direct in te slikken. De smaak van de knoppen is vaak erg sterk en bitter. Om de therapeutische werking te krijgen kun je beter een extract gebruiken dat is opgenomen in olie, boter of alcohol. In tegenstelling tot een standaard joint met filter tip waarbij de wiet direct erin wordt gelegd, worden edibles zoals brownies of spacecake meestal gemaakt met cannabisboter. Het grootste voordeel hiervan is misschien nog dat de smaak er ook stukken van verbeterd. Pas wel op dat je niet te veel in een keer neemt, want de werking is vertraagd.

Vapen van medicinale cannabis
De nieuwere methode van roken, het verdampen van tabak, werkt ook met cannabis. Je kunt de gedroogde knoppen rechtstreeks verdampen, maar meestal gebruikt men hiervoor specifieke geconcentreerde producten zoals cannabidiol (CBD) olie. Het voordeel van vapen of vaporizen is dat het de actieve stoffen van cannabis verhit op een lagere temperatuur, waardoor er geen verbranding plaatsvindt. Bij een gewone cannabis-sigaret krijg je immers de rook van de verbrande wiet en vloei binnen. Maar met vapen bespaar je jezelf de potentiële gevaren die roken kan veroorzaken. Niet iedereen is fan van de smaak, maar het lijkt een gezondere methode te zijn. Ook komt er geen tabak bij kijken, wat bij een joint vaak wel zo is.
De opties voor het veilig en aangenaam verbruik van medicinale cannabis zijn heel breed. Of je nu liever een joint rookt met gewoon vloeipapier, gezonder vaped, of een edible inneemt. Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren en elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen. Dus hoe je ook medicinale cannabis gebruikt, het is belangrijk dat je dit verstandig en verantwoordelijk mee omgaat.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

zakelijk nieuws
Colums
08 jul
08 jul
05 jun


Meer columns

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.17518