Datum plaatsing: 16 november 2020

Fonkelnieuw theater in Vinkel


Fonkelnieuw theater in Vinkel


Vinkel ('s Hertogenbosch): Steeds maar weer weet Luuk Broos, oprichter en eigenaar van Zorgboerderij Ons Plekske in Vinkel, zijn droom waar te maken. Het stond al zo lang op het programma. Tijdens een van zijn vorige projecten – Het Vinkelse Knoopgala – was zijn ‘droom’ al enigszins aangekondigd. “Een eigen theater waar muziek, dans en toneel in de breedste zin van het woord op ieder moment beleefd kan worden. Door en voor onze eigen jongeren, samen met groepen of individuelen van buitenaf”, aldus de altijd bezige Luuk Broos.

door Jan van Ravenstein

De kreet: “Wereldberoemd in heel Vinkel”, zou voor velen onder ons al een levensgrote pluim op onze spreekwoordelijke hoed zijn. De beroemdheid van Luuk echter, gaat veel verder. Luuk Broos zijn naam galmt nog steeds na in het Spaanse Madrid. Daar bouwde hij in 2017 in opdracht van Moët & Chandon Champagne samen met zijn team een champagnetoren met een hoogte van 7.5 meter met maar liefst 50.166 champagneglazen. Luuk en zijn team werkten er vijf dagen aan. Een heus wereldrecord kon de boeken in. Steeds maar weer haalt hij met het grootste gemak de landelijk- en wereldpers. Hij koppelt, indien mogelijk, zijn ideeën aan goed doel. Een piramide in Kaatsheuvel van 5000 stuks sinaasappels; opbrengst twintigduizend euro. Een toren van bijna 40 duizend champagneglazen in het grootste winkelcentrum van Duitsland; tientallen duizenden euro’s sponsorgeld. In Vinkel, bij Boerderijterras Het Venster, bouwde hij een appelpiramide van 5000 appels. Alle projecten hadden drie doelen. Luuk: “Een wereldrecord, een zak met geld voor het goede doel en naamsbekendheid voor Zorgboerderij Ons Plekske”. Alle drie de doelen zijn ruimschoots behaald.

Markant persoon
Het verleden van Luuk is een intensief verleden. Veertig jaar ervaring in de horeca, vijftien jaar actieve bestuursactiviteit bij de Stichting Verstandelijk Gehandicapten Midden Langstraat. “Twintig jaar was ik toen ik begon als cateraar. En weet je, ik was meteen de jongste (20 jaar) cateraar van Nederland”, zegt Luuk met grote bevlogenheid. Vooral die bevlogenheid en zijn grenzeloze enthousiasme is de grote kracht van deze ondernemer. Van Horeca Nederland ontving hij in 1997 de prestigieuze titel als ‘Meest Markante Horeca Ondernemer’. Een prijs die hem op het lijf is geschreven. Vanuit zijn evenementenlocatie organiseerde hij in 1998 het allereerste homohuwelijk (Suger Lee Hooper en Andrea van der Kaap) van de gehele wereld. Maar liefst 40 jaar is hij als horecaondernemer altijd actief geweest in de goede doelen wereld en vanuit het sociaal maatschappelijk oogpunt in de gehandicaptenzorg. Hij mag met grote ere veertig jaar ‘horeca en zorg’ plus vermelden in zijn Curriculum Vitae.
Zeven jaar terug heeft hij Zorgboerderij Ons Plekske opgericht. Samen met zijn team, waar hij beretrots op is, kan hij elke dag, elke vrije minuut zijn hele ziel en zaligheid kwijt aan zijn doelgroep, de jongeren van zijn Zorgboerderij Ons Plekske. Luuk Broos: “Hij bruist, van top tot teen”.

Nieuwe Theater
Tijdens ons gesprek is het geen seconde stil. Heerlijk om te horen hoe hij het ene na het andere ingenieuze plan uit zijn creatieve toverhoed laat verschijnen. Heel langzaam belanden we aan bij het onderwerp waarvoor we bij elkaar zijn; “Het nieuwe theater”. De complete bovenverdieping van de Zorgboerderij heeft een metamorfose ondergaan. “Alles voor onze jongeren”, zegt hij met zichtbare trots. We zien een heuse studiekamer, een compleet ingerichte keuken en als werkelijke klap op een vuurpijl een prachtige theaterzaal voor uitvoeringen van muziek, toneel, dans en musicals. Geen half werk, bij lange na niet. Het geheel is compleet met een traplift, met het grootste tv-scherm (bioscoopformaat) wat in de weide omgeving te verkrijgen was, drumstel, muziekinstallatie en kleedruimte. Werkelijk schitterend. Luuk spreekt zijn dank uit voor de vele sponsoring. Ongelooflijk wat mensen en bedrijven voor de medemens willen doen in deze ook nog eens moeilijk coronatijd. Grote dank wil hij ook kwijt aan zijn huismeester Hendrik van Esch.

Uitvoeringen
Wanneer we het onderwerp ‘gebruik theater’ aanspreken komt Luuk in zijn element. Het programma ‘Knoop Gala’ van Omroep MAX was begin van dit jaar al een soort van inspiratiebron voor Luuk en zijn team. Samen, met jongeren en ouderen met of zonder beperking, muziek, toneel en dans beleven. Een soort van Vinkels ‘Knoop Gala’, dat is het uiteindelijke idee wat Luuk voor ogen heeft. Nu de theaterzaal er is komt ‘De Knoop’ in een stroomversnelling. “De jongeren kennis laten maken met cultuur en aanverwante zaken, dat is het doel wat we spelenderwijs willen brengen. En wanneer het ‘corona tijdperk’ eenmaal voorbij is gaan we een officieel optreden doen voor ouders en familie”, aldus de theaterdirecteur in spe. Rene Schuurmans (vrijwilliger/coach) heeft samen met onze huismeester Hendrik van Esch de feestelijke openingshandeling verricht. De opening heeft, vanwege corona, plaats gevonden met een kleine groep belangstellenden.

Het andere wonen
Hij kan het niet laten. “Echt ja… dit moet je meenemen in je verhaal. Dit is wel zo’n mooi nieuws. Op het nieuwe complex van de Dorsvlegel (onze bijna overburen) wordt een woonvoorziening opgestart voor ouderen met geheugenproblematiek en/of andere chronische hulpvragen met 24- uurs zorg. Wij ‘Ons Plekske’ gaan samen activiteiten ontplooien waar vooral de integratie ‘oud en jong’ centraal zal staan. Zodra we meer weten horen jullie van ons”, zegt Luuk Broos. Het ene plan zit nog deels in de pijplijn terwijl in zijn brein alweer een nieuw plan aan het opborrelen is. Typisch Luuk Broos.
www.onsplekske.com

Fonkelnieuw theater in Vinkel
Fonkelnieuw theater in Vinkel
Fonkelnieuw theater in Vinkel
Fonkelnieuw theater in Vinkel
Fonkelnieuw theater in Vinkel
Fonkelnieuw theater in Vinkel
Fonkelnieuw theater in Vinkel
Fonkelnieuw theater in Vinkel
Fonkelnieuw theater in Vinkel


Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.13829