Datum plaatsing: 26 januari 2021 - Laatst gewijzigd: 26-01-2021 14:33:04

Open brief burgemeester Mikkers aan inwoners: "Hou uw kinderen binnen"


Open brief burgemeester Mikkers aan inwoners: "Hou uw kinderen binnen"


's-Hertogenbosch ('s Hertogenbosch): Beste inwoners en ondernemers van 's-Hertogenbosch,

Gisteravond heeft 's-Hertogenbosch een avond beleefd die onze stad onwaardig is. Van gastvrijheid en gemoedelijkheid, waar wij zo bekend om staan, was geen sprake. Vanaf ongeveer 21.00 uur trokken relschoppers door de binnenstad. De relschoppers vernielden onder andere autos, winkelruiten zijn kapot gegaan en een aantal winkels is zelfs geplunderd. Dat zorgde voor angst en woede bij onze inwoners en ondernemers. De schade aan eigendommen van mensen en ondernemers is fors.

Ik snap dat bij velen vragen leven over hoe dit heeft kunnen gebeuren. Bij inwoners die angstige uren hebben meegemaakt. Bij ondernemers die het vanwege Corona al moeilijk hadden en nu nog eens extra schade hebben opgelopen. Vragen die vaak gepaard gaan met verdriet en boosheid. Dat besef ik goed. Die boosheid over het gedrag van deze relschoppers heb ik eveneens.

Ook ik wil een antwoord op alle vragen die leven. Daarom laat ik samen met de politie en het Openbaar Ministerie een onafhankelijk onderzoek doen naar de gebeurtenissen van gisteravond. Dat onderzoek richt zich zeker niet alleen op het handelen van de politie en ME, zoals in sommige media te lezen is. Ook het handelen van mij als burgemeester en de gemeentelijke organisatie maakt hier onderdeel van uit. Want natuurlijk wil ik weten of we dingen anders hadden moeten doen. Zowel in de aanloop naar als tijdens de rellen.

In Nederland kennen wij vrijheid van meningsuiting en het demonstratierecht. Wat gisteravond is gebeurd, heeft daar niets mee te maken. Doelbewust is door personen vaak van jonge leeftijd - de grenzen opgezocht van wat mag en er fors overheen gegaan. Onbegrijpelijk dat mensen zich zo gedragen. Nooit niet, maar al helemaal niet in deze coronatijd. Mensen hebben al zorgen genoeg. Dit gedrag kunnen we als samenleving niet accepteren. Inmiddels zijn 52 verdachten aangehouden. Politie en Openbaar Ministerie doen het maximale om ook andere relschoppers op te sporen en te vervolgen.

Samen moeten we de brokstukken oprapen. We staan allemaal voor de opdracht om van die brokstukken weer n geheel te maken. Dat we dat kunnen in s-Hertogenbosch, daar ben ik van overtuigd. Kijk maar eens wat er vanochtend gebeurde. In alle vroegte meldden al talloze Bosschenaren zich vrijwillig aan. Om te helpen opruimen of anderszins van steun te zijn. Samen zijn wij Den Bosch. Daar kunnen de relschoppers van gisteravond niets aan afdoen.

De avondklok die afgelopen zaterdag van kracht werd, is een bittere pil bovenop de lockdown waar we ons al weken in bevinden. Toch vraag ik iedereen om rustig te blijven en geduld te bewaren. Het licht aan het einde van de tunnel komt echt steeds dichterbij. Door vol te houden en ons aan de maatregelen te houden, kunnen we sneller weer stappen zetten naar de situatie van voor Corona. Dat geldt voor zowel de voor- als tegenstanders van de maatregelen.

Tegen degenen die zich hier niets van aantrekken en doelbewust de confrontatie weer willen opzoeken zeg ik dit: laat het uit je hoofd. We tolereren zulk gedrag niet. Nu niet, nooit niet. We zetten alles in het werk om een herhaling te voorkomen. We treden hard op tegen diegenen die zich met hun acties tegen ons 's-Hertogenbosch willen keren. Met het afkondigen van een noodverordening en het aanwijzen van heel s-Hertogenbosch als veiligheidsrisicogebied bereiden we ons hier maximaal op voor.

Sommige scholen hebben uit voorzorg de deuren inmiddels gesloten. Ook ondernemers in enkele gebieden in onze gemeente hebben hun bedrijf dicht getimmerd. Hun angst en zorgen begrijpen we, net zoals de maatregelen die ze nemen. Gemeente s-Hertogenbosch wil scholen en ondernemers helpen bij het nemen van maatregelen wanneer die behoefte bestaat.

Ik vraag om de steun van alle inwoners. In het bijzonder van die van alle ouders van 's-Hertogenbosch. Ik vraag hen om hun kinderen binnen te houden. Samen kunnen we zorgen voor een veilig 's-Hertogenbosch. Samen kunnen we onze jongeren een mooie toekomst gunnen.

Jack Mikkers,

Burgemeester van 's-Hertogenbosch
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.13010