Datum plaatsing: 28 februari 2021

Herinrichting Mercuriusplein gestart


Herinrichting Mercuriusplein gestart


Berlicum (Sint-Michielsgestel): Meteen na de carnaval is een start gemaakt met de nieuw inrichting van het Mercuriusplein in Berlicum. Inwoners en ondernemers hebben in 2018 en 2019 ideeŽn en suggesties gegeven. Deze door de gemeente verwerkt in een ontwerp voor het plein. In totaal wordt 1 hectare (100x100 meter) opnieuw ingericht. Het plein wordt daarbij gevel tot gevel aangepakt. Ook de rijbanen krijgen een makeover.

Op het plein komt ruimte voor parkeren, verblijven en winkelen. Langs de rand van het plein komen bomen te staan en ook op het plein komt meer ruimte voor groen.

De uitgangspunten voor het ontwerp zijn:
-behoud van de bestaande bomen (gleditsiaís) aan de noordzijde
-behoud van bomenstructuur aan oost- en westzijde
uit het schetsontwerp
-behoud van de koningsboom en ncb-boom
-parkeerplaatsen volgens de structuur uit het schetsontwerp
-ruimte voor een carillon en een kunstwerk
-6 ondergrondse afvalcontainers
-een fontein
-ruimte voor fietsenrekken
-2 bushaltes
-bankjes en verlichting
-ruimte voor terrassen en winkelwagens

Reacties op het ontwerp
In mei 2020 konden inwoners reageren op het concept definitief ontwerp van het Mercuriusplein. Veel inwoners hebben hiervan gebruik gemaakt. Wij bedanken iedereen voor het geven van een reactie. We hebben alle reacties beoordeeld en het ontwerp van het plein op een aantal punten nog aangepast.

Zebraís blijven liggen
Een van de punten waarop het ontwerp is aangepast naar aanleiding van de reacties, zijn de zebrapaden. Zowel het zebrapad op de Kerkwijk bij de pinautomaat als de zebra op de Hoogstraat bij het Kruidvat blijven liggen. Daarnaast zijn er nog een aantal kleine aanpassingen gedaan aan het ontwerp. Het gaat dan bijvoorbeeld over de aanpassing van terrassen, toegang tot winkels en aanpassing van de verlichting.

Blauwe zone
Een aantal reacties gaat over de blauwe zone. Het plan is om op vrijdag en zaterdag de maximale parkeerduur van twee uur in te voeren. Op deze dagen doen veel mensen hun boodschappen waardoor het druk is op de parkeerplaats. De invoering van de blauwe zone wordt in het najaar in procedure gebracht. Ook de vraag wie een ontheffing kan aanvragen, wordt in deze procedure meegenomen.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.27871