Datum plaatsing: 01 maart 2021

Concertzaal in de Gouden Leeuw


Concertzaal in de Gouden Leeuw


Berlicum (Sint-Michielsgestel): Het bekende hotel-restaurant De Gouden Leeuw is inmiddels ‘getemd en in quarantaine’, maar indertijd kreeg het hotel een nieuwe concertzaal, geschikt voor schitterende uitvoeringen. In 1921 trad daar August de Laat (‘de Guus Meewis van toen’) op. Een tevreden boer schreef over deze mooie uitvoering een stukje ‘op z’n boersch’ in de krant.

In de jaren zestig zochten gemeenten in binnen- en buitenland elkaar in vriendschap op. Men noemde het jumelage. Zo ook de gemeenten Berlicum en Saint-Jean de Monts in 1962. Maar er was toch meer dan een woord Frans bij … en Jan Lunenburg verklaart het.

Maar jaren daarvoor, net na de Tweede Wereldoorlog, kende Berlicum al min of meer een jumelage avant la lettre. Op initiatief van de Berlicumse priester Wim Spierings, werkzaam in zijn parochie in Jumet-Houbois in Belgie, kregen Berlicumse families contact met jongeren uit Belgische gezinnen. Riet Wesel-van Grinsven sprak met Ria Jacobs en Helma van Roessel-van Lith en tekende hun ervaringen op.

Na de bevrijding in 1944 / 1945 waren er, zoals bekend, door de nood gedwongen ook contacten tussen Berlicum en Oegstgeest en Sassenheim. De gedenksteen van de hulpactie in Oegstgeest kwam onlangs weer boven water!

Theo van Herwijnen ging op zoek naar bijzondere gegevens in Berlicumse huwelijksakten uit de periode 1811-1943. Hij ontdekte akten over een aantal oude jongemannen en oude jongedochters, die een huwelijk sloten.

Martin Boselie ontwierp en maakte in 1995 het verenigingslogo in hout en nam in 1997 zelfs voor de HVBM de schop ter hand.

Aachterum … verschijnt driemaal per jaar en is te verkrijgen als abonnement op aanvraag bij Riet Wesel-van Grinsven, r.wesel@home.nl of (073) 503 2156. Een los nummer is te koop bij boekhandel Mieke Wijgergangs (tijdens de lockdown volgens de regels, zoals vermeld op de website van deze boekhandel).Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28557