Datum plaatsing: 25 februari 2021

Sneeuw en lekkages


Sneeuw en lekkages


's-Hertogenbosch (Regionaal): We genoten volop van de sneeuw. Niet zo heel gek want na maanden hetzelfde kunnen doen, ging er een soort van nieuwe wereld open. Maar helaas niet alleen de wereld van sleeŽn, sneeuwpoppen en schaatsplezier. Woningbouwcorporaties in heel Nederland kregen meldingen van huurders over lekkages. We leggen je graag uit waarom.

Stuifsneeuw
Een van de oorzaken van lekkages is stuifsneeuw. De harde wind blaast dan de stuifsneeuw onder de dakpannen. Met het zonnetje begint deze sneeuw nu te smelten en je raadt het al, daardoor ontstaan lekkages. Zeker bij woningen waarbij de daken wat ouder zijn, kan dit problemen geven.

Gewone sneeuw
Maar ook wanneer er sneeuw op het dak komt liggen, kunnen er problemen ontstaan. Zolang het blijft vriezen, blijft de sneeuw liggen en is er geen probleem. Blijft het echter sneeuwen dan komt er nieuwe sneeuw op de oude sneeuw terecht. Hierdoor wordt de onderste laag samengedrukt wat er voor zorgt dat deze in ijs veranderd. IJs is harder en zwaarder waardoor er een andere druk ontstaat.
Wanneer het stopt met vriezen zal de sneeuw maar ook het ijs gaan dooien. Hierdoor ontstaat er veel water op het dak. Vaak kan een dak en de dakgoot deze grote hoeveelheden water niet aan waardoor het water langer op het dak blijft liggen en een andere weg zal zoeken. Hierdoor komen ook de al bestaande lekkages aan het licht. Ook dakgoten die verstopt zijn, brengen bij sneeuw of forse regen andere lekkages aan het licht. Verstandig dus om voor de winter de dakgoten leeg te (laten) maken of het dak te controleren op problemen.

Reparatie
Naast het bellen van de dakdekker is het verstandig om direct ook de stukadoor in te schakelen. Deze kan een prijsopgave maken voor het repareren en stucen van de wanden en plafonds die door de lekkages zijn aangetast. In veel gevallen worden deze kosten vergoedt door de verzekering. Verstandig is om de stukadoor direct te vragen wat het kost om eventuele andere wanden en plafonds die misschien nog op het wensenlijstje stonden direct mee te nemen. In verhouding zullen deze kosten dan lager zijn dan dat de wanden op een later tijdstip alsnog gestuct gaan worden. Daarnaast is de kans groot dat als je de vers gestucte wanden ziet, dit zo mooi is dat de overige wanden erg afsteken.

Een trend voor het afwerken van de prachtig gestucte wanden is het airless latex spuiten. Of airless latex spuiten ook in jouw situatie geschikt is, is afhankelijk van het oppervlakte. Wil je bijvoorbeeld alleen de slaapkamer waar de lekkage was laten herstellen, dan is airless spuiten minder geschikt. Wil je je totale woning van een nieuw look voorzien, dan is airless spuiten juist een hele slimme optie. Ook voor het stucen van nieuwbouw is deze vorm razend populair. En het voordeel is dat zelfs een hele woning binnen enkele dagen al weer klaar is.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

zakelijk nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.16250