Datum plaatsing: 28 maart 2021

Rinus en Ria Meijs ‘Bomen Experts’


Rinus en Ria Meijs ‘Bomen Experts’


Heesch (Bernheze): In feite is de benaming ‘Bomen Experts’ de enige en juiste eretitel van dit actieve ondernemersechtpaar. Rinus en Ria Meijs: “Kenners van bomen van huis uit, vakmensen pur sang”. Tot in de verre omgeving van hun woonplaats genieten ze, vanuit hun tuincentrum, bekendheid in groen. Rinus is een echte ‘bomenman’. Tot in de verre omtrek staan er duizenden bomen van groot tot klein en in alle soorten en maten op diverse percelen. In totaal 45 hectare aan groen. Wanneer Rinus eenmaal op zijn ‘bomen praatstoel’ zit komt er een zo’n fabelachtige grote stroom aan informatie los die je ongewild stil maakt. “We hebben bomen die nog in een potje staan, van misschien nog geen meter hoog, maar ook van die kanjers van wel 40 jaar oud”, zegt Rinus.

door Jan van Ravenstein

Als pure leek val je bij de alle informatie die Rinus tot je doet komen van de ene in de andere verbazing. Natuurlijk, iedereen heeft onderweg die prachtige bomenrijen wel eens zien staan. Keurig in het gelid en soort bij soort. Het ene perceel nog mooier dan de andere. “Maar dat gaat niet vanzelf. De aanplant kan variëren van zaadje tot een boom op stam, van klein naar groot. En daarna komt het grote en arbeidsintensieve werk van verplanten en snoeien. Jonge bomen moeten bij nieuwe hoogtes verder uit elkaar staan en dat gaat soms wel in zes stappen. Maar ook het snoeiwerk of het verplanten brengt enorm veel werk met zich mee”, aldus Rinus. Alleen dit al vergt een grote mate van vakkennis en organisatie. Op de vraag of daar speciale computerprogramma’s voor bestaan bij Boomkwekerij Meijs verschijnt er een brede lach bij Rinus. “Ik heb een hele grote ‘zachte schijf’. Het zit allemaal hier”, zegt hij, terwijl hij op zijn hoofd wijst.

Alle soorten en maten
Bomen. Ze zijn er in vele soorten en maten. De markt kan, vooral door de veelzijdigheid, heel grillig zijn. Soms lijkt het wel op een soort van modeverschijnsel, dan is een boom in bijvoorbeeld in de nieuwbouwwijken zeer in trek. Een mooi voorbeeld zijn de diverse soorten groenblijvende leibomen die de inkijk verkleinen. Overigens, een veel voorkomende fout bij aankoop is dat vaak een te kleine boom wordt gekocht. Dat duurt allemaal veel te lang voordat hij het effect geeft waarvoor hij wordt aangepland”, zegt Rinus. Zeker in de particuliere markt is het belangrijk welke boom past bij welke tuin en zelfs bij welke persoon/gezin. Alleen al bij de aankoop van een leiboom heb je zoveel verschillende mogelijkheden die je echt van te voren met de vakman moet bespreken. Een bloeiende, of juist niet. Is de wens een beuken, eiken, plataan of zelfs appel of peren- leiboom die het moet gaan worden. De zakelijk markt is weer een geheel andere wereld. Bij een boerderij restauratie in Ter Schuur moest de ‘eikenlaan’ worden voorzien van nieuwe passende volwassen eiken. Op een grote dieplader hebben we toen ‘boom voor boom’ aangevoerd. Een prachtige opdracht die mijn hart echt sneller deed kloppen”, zegt Rinus

Vakkennis
Hoe verder we in het gesprek komen, hoe meer specialisme ter tafel komt. Er komen termen voorbij die geheel nieuw zijn voor de vragensteller. Kandelaberen is zo’n mooi voorbeeld (het sterk innemen van de kruin, waarbij doorgaans de takken van de kroon worden ingekort). Wanneer we de aanplant van een boom bespreken wordt het heel serieus. Rinus: “De grondslag is ontzettend belangrijk, zo niet het allerbelangrijkst. Natuurlijk, de keuze van de boom staat voorop en vooral wat je er mee wil. Maar je kan nog zo’n mooie boom kopen, als hij niet matcht met de grondslag, dan vergeet het maar. Niet iedere boom kan op elke grondslag. En met de grondslag bedoel ik de grond die dieper zit dan bijvoorbeeld de opgebrachte grond.
In bijvoorbeeld bepaalde wijken in Oss waar ooit eens de Beerse Maas stroomde is de grondlaag zeer slechtdoorlatend. Vroeg of laat gaat de boom, als je geen maatregelen hebt genomen, dood. Ook natte gronden kan funest zijn, een boom is nu eenmaal geen moerasplant”, aldus Rinus.

Levering
Het zijn niet alleen particulieren die voor afzet zorgen. Mooi zijn de grote opdrachten, door zowat geheel Nederland. Daar geniet ik van. Van Friesland tot aan Maastricht staan bomen van ons. Prachtige oprijlanen bij evenzo mooie landhuizen hebben we bomen mogen aanplanten. Voor de eeuwigheid staan daar dan toch maar mooi jouw bomen te pronken, mooi toch”, zegt hij met terechte trots. De hoveniers uit geheel Nederland weten de boomkwekerij van Rinus en Ria moeiteloos te vinden. Het zal, zeker anno 2021, wel gaan via de webshop of internet is de vraag aan Rinus. “Ja, unne webshop, die moet ook nog inne keer worre gemakt. We hen eigenlijk alleen ‘de mond tot mond’ reclame”, lacht hij. Boomkwekerij Meijs te Heesch: Samenvattend kunnen we stellen dat vooral de kwaliteit, service, vertrouwen en het grootse assortiment de basiselementen zijn die ten grondslag liggen van dit succesvolle bedrijf.
Rinus en Ria Meijs / Bosschebaan 23 / 5384 VX / 0412-407030
www.tuincentrummeijs.nl / info@tuincentrummeijs.nlRinus en Ria Meijs ‘Bomen Experts’
Rinus en Ria Meijs ‘Bomen Experts’
Rinus en Ria Meijs ‘Bomen Experts’
Rinus en Ria Meijs ‘Bomen Experts’


Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

zakelijk nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.15928