Datum plaatsing: 28 maart 2021

Anne Knijnenburg: niet lullen, maar lopen


Anne Knijnenburg: niet lullen, maar lopen


Berghem (Oss): Ze kon haar ogen niet geloven. Anne Knijnenburg kwam vorige maand als eerste over de streep bij het Nederlands kampioenschap indoor op de 1500 meter. Eigenlijk is ze nog junior, maar met haar nationale titel bij de senioren telt ze op jonge leeftijd al helemaal mee. Met Berghs Contact zocht het 18-jarige atletiektalent een gaatje in haar drukke weekschema om even bij te kletsen.

Door Mark van der Donk

“Toen ik over de finish kwam, was het vooral ongeloof. Ik moest meteen door naar de pers, maar dat is best lastig als je zelf nog niet eens weet wat je eigenlijk gedaan hebt.” Knijnenburg kijkt met een grote glimlach terug op het finest moment tot nu toe in haar carrière. “Of iemand me ooit voor is geweest, dat durf ik niet te zeggen. Maar dat het bijzonder is om dit als junior te flikken, dat is een zeker zo. Onverwacht? Nou, ik wist dat ik heel fit was. Maar ik had eigenlijk verwacht dat de vrouwen toch tactisch slimmer en sterker zouden zijn dan ik.”
Sinds enkele maanden traint Knijnenburg onder Theo Joosten. De geroutineerde hardlooptrainer uit Cuijk heeft zijn nieuwe pupil een flinke boost gegeven, zo vertelt ze enthousiast: “Vanwaar de overstap? Ik wilde gewoon vooruit, mezelf doorontwikkelen. Eerst zat ik in Arnhem in een vrij groot team, met ook concurrenten daarbij. Nu train ik in Nijmegen met een veel kleinere groep, met alleen maar jongens. Die zijn toch meer van: niet lullen, maar lopen. Mijn trainer heeft ook veel ervaring, is heel wijs en betrokken.”

Eentje kiezen
Waar het Berghemse talent voorheen veel verschillende onderdelen beoefende, heeft ze sinds kort de meerkamp laten vallen. “Ik richt me ook op de middellange afstanden als de 400, 800, 1500 en 3000 meter en wil alles honderd procent goed doen. Dat gaat nou eenmaal niet, dus heb ik keuzes moeten maken.” Waar ze zich in de toekomst het meest op wil richten, daar is ze nog niet helemaal over uit. “Trainen kan ik op alle afstanden, maar tijdens een toernooi moet ik er eentje kiezen. Vooralsnog is de keuze makkelijk, aangezien ik de limiet voor de 1500 meter nog niet heb gehaald. Maar eigenlijk liggen op die afstand misschien wel mijn beste kansen. Ik ben tactisch goed en een echte sprinter, die het van het laatste stuk moet hebben. Daar is meer ruimte voor bij de 1500 dan bij de 800 meter.”

Olympische Spelen
Knijnenburg maakt zich op voor de Europese Kampioenschappen onder 20 jaar en het Nederlands Kampioenschap outdoor voor de senioren. “Mijn toekomstdoel is deelname aan de Olympische Spelen van 2024. Samen met mijn trainer heb ik daar een traject voor uitgestippeld. Een meerjarenplan, waarin we met een maandelijks schema helemaal toeleven naar Parijs. We moeten zorgen dat ik daar helemaal op m’n top ben.” Het zorgt voor een drukke planning, zo geeft de studente sportkunde toe: “Ik train elke dag, soms twee keer per dag, ook in het weekend. Ik zit in het tweede jaar van mijn opleiding, in een topsportklas. Er wordt dus wel rekening mee gehouden, maar het blijft passen en meten.”

Paplepel
Wie Anne nog kent als klein meisje, zal niet raar opkijken dat ze zich zo vastgebeten heeft in haar passie. Al vanaf de tijd toen ze zes jaar oud was en ze nog maar net op basisschool ‘t Molenveld zat, is hardlopen haar sport. “Mijn ouders zijn ook allebei fanatieke sporters, dus het is me met de paplepel ingegoten. Echte triatleten zijn het. Zelf heb ik dat ook gedaan, maar mijn hart ligt toch meer bij de atletiek. Wat dit jaar mijn doelen zijn? Mijn titels verdedigen. En het is mijn laatste jaar bij de junioren, dus wil ik vooral zoveel mogelijk ervaring opdoen.”
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

sport nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.13360