Datum plaatsing: 26 maart 2021

Op eigen kosten naar een Olympische medialle?


Op eigen kosten naar een Olympische medialle?


Berghem (Oss): Een leven zonder taekwondo kan ze zich niet voorstellen. Bodine Schoenmakers werd er mee geboren, beoefent de sport al sinds haar vierde en is bijna de tel kwijt als het gaat om de behaalde Nederlandse titels. Haar droom is goed presteren op de Olympische Spelen. Maar de weg daar naartoe is voor de in Berghem woonachtige topsportster niet zo geplaveid als ze graag zou willen. “Ik moet nagenoeg alles zelf bekostigen.”

Door Mark van der Donk

Schoenmakers raakte besmet met het taekwondovirus door haar vader, die ook een fanatiek beoefenaar was. “Ik mocht wel gewoon zelf kiezen, hoor, maar ik vond het simpelweg heel leuk. Even heb ik nog op dansen gezeten, maar dat zag er niet uit en ik vond er ook niks aan. Vanaf jongs af aan ben ik daarom al aan het taekwondoën.” Die sport, een vorm van een ongewapend gevecht, beoefent de oorspronkelijk uit Dieden afkomstige Schoenmakers met haar handen en voeten. “Voor mij en veel anderen voelt het als een vechtsport, maar van origine is het een verdedigingssport. Er is veel aandacht voor zelfbeheersing. Taekwondo is een kunst die niet alleen is weggelegd voor sterke mensen, maar door iedereen te beoefenen is.”
Ze doet het niet onverdienstelijk, getuige de 7 nationale kampioenschappen die de 24-jarige Brabantse (aaneengesloten) op haar naam schreef bij de volwassenen. “In totaal, met de jeugdtitels erbij, ben ik 14 keer Nederlands kampioen geweest. Of ik concurrentie heb? Ik zeg het liever niet, maar eigenlijk niet, nee. Er zijn geen vrouwen van vergelijkbaar niveau in mijn gewichts- en leeftijdsklasse. Ik train dan ook veelal met jongens als sparringpartner. En ik leer natuurlijk veel van mijn trainer Giorgio Janmaat, die tevens mijn vriend is.”

20.000 euro
We mogen het wel fulltime noemen, de tijd die Schoenmakers kwijt is aan haar sport. “Twee keer per dag trainen, regelmatig op pad voor een trainingskamp of toernooien”, vat ze heel kort samen. “Kleding, vervoer, materiaal, overnachtingen in hotels, eigenlijk moet ik alles zelf betalen. Als ik me plaats voor de Spelen, betaalt het NOC*NSF dat, en bij het EK of WK de Nederlandse Taekwondobond. Maar alle andere toernooien, waarin ik me moet zien te kwalificeren, bekostig ik zelf.” Een gemiddeld jaar als top-taekwondoster kost de Berghemse 20.000 euro. Om die reden moet er ondanks het drukke trainingsschema ook ‘gewoon’ geld verdiend worden. “Ik werk als administratief medewerkster bij het bedrijf van mijn vader. Daarnaast heb ik een eigen onderneming. Met Change4Yourself verzorg ik personal en groepstraining, geef ik massages, stel ik voedingsschema’s op en geef ik taekwondo-les aan kinderen.”
Het is wel duidelijk: dagen van 24 uur zijn voor Schoenmakers eigenlijk veel te kort. “Hoe ik dit allemaal in mijn week gedaan krijg?”, herhaalt ze lachend onze vraag. “Door goed te plannen. Het scheelt wel iets dat ik sinds vorig jaar mei een A-status heb gekregen. Daardoor ben ik bij NOC*NSF in loondienst, hoef ik iets minder uren te maken met mijn werk en kan ik de arbeid/rust-verhouding wat optimaliseren. Maar als ik me niet kwalificeer voor de Spelen, vervalt die status ook meteen weer.”

Kwalificatietoernooi
Schoenmakers snijdt een belangrijk onderwerp aan. De Spelen, die eigenlijk vorig jaar al zouden plaatsvinden, maar met een jaar uitgesteld zijn. Na alle nationale en Europese successen wil ze niets liever dan pieken op hét podium van de topsport. Maar dan moet er op 8 en 9 mei eerst nog wel een hele belangrijke horde worden genomen, zo legt ze uit. “Elk continent heeft zijn eigen kwalificatietoernooi, waarvoor Nederland twee mannen en twee vrouwen, waarvan ik er een ben, mag afvaardigen. De twee finalisten van elke discipline plaatsen zich voor de Spelen. Haal je de finale niet, dan trek je aan het kortste eind. Of ik kans maak? Zeker. Maar alles is afhankelijk van de vorm van de dag, zeg ik altijd maar. En je moet een beetje geluk hebben, de scheidsrechters moeten het je gunnen, en een goede loting is ook belangrijk. Ik ga er vanuit dat ik me plaats als ik 4 wedstrijden weet te winnen. En mocht ik het halen, dan gaan we voor een mooie klassering in Tokyo.”

Laag pitje
De komende maanden is het dus flink trainen, om zo goed mogelijk voor de dag te komen op het kwalificatietoernooi. En tussendoor gewoon elke dag werken natuurlijk, om de kosten te kunnen blijven betalen. “Gelukkig heb ik met FilterCare een goede sponsor gevonden. Dat zijn de buren van het bedrijf van mijn vader. Ze gunnen het me. Het is voortgekomen uit de crowdfundingsactie, die ik een jaar geleden ben gestart. Dat begon succesvol, maar staat momenteel op een laag pitje. Al snel ging er van alles op slot vanwege corona en ik vond het lullig om bedrijven te vragen om me te steunen, terwijl ze het zelf moeilijk hadden. Maar op sportief vlak staat alles zéker niet stil. En na de lockdown pakken we ook de financiële draad gewoon weer op.”
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

sport nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.15241