Datum plaatsing: 31 maart 2021

Platenkoffer ROS Radio schot in de roos


Platenkoffer ROS Radio schot in de roos


Rosmalen ('s Hertogenbosch): De luisteraars van ROS Radio zijn heel enthousiast over het concept waarbij de DJ’s van de omroep hun platenkoffer openen. In die koffer zit een stapeltje platen dat rond een thema is verzameld. Wat het extra leuk maakt is dat tegelijk met de uitzending ook de TV kan worden aangezet. Want door de betrokken medewerking van Tiny Kappen van de Heemkundekring Rosmalen wordt namelijk de muziek en de tijd ook in beeld gebracht door het vele fotomateriaal dat uit de archieven wordt opgediept.

Door Herman van Dinther

Bij de drie eerdere uitzendingen van de Platenkoffer zaten er zomaar een dikke duizend luisteraars geboeid de rode draad te volgen die de DJ’s hadden gespannen. Voor de vierde Platenkoffer hebben Theo Pennings en Joep van der Plas gekozen voor operettemuziek als verbindend thema.
“Dat is een goede keuze”, vindt Albert Tukker. Hij is voorzitter van Operette Rosmalen, een vereniging die vorig jaar vijftig jaar bestond.
“Voor die gelegenheid hebben we nog net voor de corona uitbraak een prachtige avond kunnen verzorgen met een medley van de meest succesvolle uitvoeringen die we in de loop der jaren hebben mogen verzorgen. Het jubileum willen we ook met onze leden graag vieren maar dat kon en mocht tot nu toe niet. Zodra het wel kan gaan we dat uiteraard zeker nog doen. Net als bij veel verenigingen liggen ook bij ons de repetities stil en dat wordt door de leden enorm gemist.”

Vriendschap voor het leven
“Niet alleen het plezier in zingen valt weg maar ook het sociale aspect dat in verenigingen zo belangrijk is wordt node gemist. Want behalve de hobby die primair het doel is om lid te worden van een vereniging zijn het juist de onderlinge contacten die voor veel mensen zo belangrijk zijn. Als ik bij ons in de vereniging zie hoeveel vriendschappen voor het leven er in de loop der jaren zijn ontstaan dan merk je hoe warmte en contact door mensen wordt gewaardeerd.
Maar goed, op dit moment is het nu eenmaal zoals het is en kunnen we alleen maar hopen dat er snel versoepelingen in beeld komen zodat we weer naar ons repetitielokaal kunnen om te zingen en elkaar te ontmoeten.”

Radiothema
“Omdat er op dit moment zo’n leegte valt is het des te leuker dat ROS Radio operette als thema heeft gekozen voor de volgende uitzending met de Platenkoffer. Ik vind het ook fijn om bij de opnames te mogen aanschuiven omdat ik de luisteraars graag meer vertel over operette. Het verschil met opera is bijvoorbeeld dat het er bij operette altijd vrolijk aan toe gaat, we voeren een toneelspel op met gesproken woord en zang en altijd met een happy end. Bij opera is het altijd drama en gaan er mensen dood, nogal een tegenstelling dus”, lacht Albert (70).
“Ik kan wel verklappen dat ik voor de Platenkoffer ook een aantal nummers heb mogen aandragen. Natuurlijk maakt de bekende aria van de Zigeunerbaron deel uit van het repertoire deze middag, komt ook Lippen Schweigen voorbij net als het duet van de Parelvissers en ontbreken vooral de drinkliederen niet. Het wordt zeker een vrolijke uitzending waarbij het fijn is dat ik de luisteraars wat feitenkennis kan meegeven.”

Gevoelige snaar
“En zoals gezegd wordt het extra leuk doordat we niet alleen met de muziek maar ook met beeldmateriaal de geschiedenis tot leven brengen. In Rosmalen zijn in de jaren zestig prachtige uitvoeringen op de bühne gebracht zoals een Weense avond in de Kentering, een initiatief van Pieter van der Plas. Door de samenwerking tussen Operette Rosmalen, Dubbel Zes, toneelvereniging Samenleving, Het Knapenkoor en de muzikale inbreng van mevrouw Bonnet en haar zoon Alex was dit een enorm succes.
Een halve eeuw Operette Rosmalen in beeld en geluid zal hier en daar toch zeker een gevoelige snaar raken.”
De Platenkoffer Operette is te beluisteren op Eerste Paasdag, zondag 4 april van 14.00 tot 17.00 uur. Stem af op Ziggo kanaal 43 of Trined 532 (voor beeld en geluid) of stream via www.ros-radio.nl.

Foto: Voor Albert Tukker is zingen zijn lust en zijn leven. Hij mist door corona de repetities en de contacten heel node. “Operette stemt vrolijk”.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.26955