Datum plaatsing: 16 april 2021

Oproep: wat draag jij op 5 mei?


Oproep: wat draag jij op 5 mei?


Vught (Regionaal): Nationaal Monument Kamp Vught en het Verzetsmuseum Amsterdam zijn benieuwd naar wat jij dit jaar draagt op Bevrijdingsdag om de vrijheid te vieren. Laat je inspireren en doe mee!

In 1945 riep Mies Boissevain, verzetsvrouw en oud-gevangene van Kamp Vught, op tot het maken van de Nationale Feestrok om de bevrijding te vieren. De feestrok werd gemaakt van kleine stukjes stof en op deze rok borduurden vrouwen dierbare herinneringen en belangrijke data. De feestrok stond symbool voor vrijheid en eenheid. Wij zijn benieuwd naar de bevrijdingsoutfits van nu. Welk verhaal vertel jij met jouw kleding om vrijheid te vieren?

Hoe doe je mee
Plaats voor 5 mei een foto of korte video van je kledingstuk of outfit op Instagram of Facebook. Vertel waarom jouw kledingstuk voor vrijheid staat met de hashtag #watdraagjij5mei en tag @NMKampVught en @verzetsmuseumamsterdam. Je kunt ook een outfit uitkiezen die niet zelf gemaakt is, maar waarvan jij zelf vindt dat het past bij een dag als 5 mei. Het is ook mogelijk om een foto met toelichting naar info@nmkampvught.nl te sturen. In de aanloop naar 5 mei lichten de musea een aantal mooie kledingstukken met hun verhalen uit op de eigen social media en website.

Inspiratie
Ben jij handig met naald en draad? Laat je inspireren door studenten van de opleiding Junior Stylist van het Koning Willem I College. De afgelopen maanden ontwierpen zij op verzoek van NM Kamp Vught eigentijdse kledingstukken, ge´nspireerd op onder meer de feestrok van Mies Boissevain.
Student Liselotte van Druenen heeft een moderne variant op de feestrok ontworpen. Liselotte heeft zich laten inspireren door de verschillende driehoeken die door de gevangenen verplicht gedragen werden in het kamp. "Mijn driehoek heb ik gespiegeld tot een ruit. Dit is voor mij een nieuw teken dat staat voor gelijkheid. De kleuren oranje en koningsblauw verwijzen naar Nederland. Mijn inspiratie is mijn tweelingzus die door het leven gaat met een beenprothese. Ze is een echte vrouw van deze tijd en daarom heb ik een accessoire gemaakt voor haar prothese."

Mode op de bon
De actie 'Wat draag jij 5 mei?' is onderdeel van de tentoonstelling 'Mode op de bon' over het veranderende modebeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze expositie is ontwikkeld door het Verzetsmuseum Amsterdam. In 2020 organiseerde het Verzetsmuseum voor het eerst de succesvolle actie #watdraagjij5mei. Na heropening van de musea is 'Mode op de bon' te zien in Nationaal Monument Kamp Vught (vanaf 26 mei onder voorbehoud).Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.29607