Datum plaatsing: 23 april 2021

Ken jij het Laarzenpad al?


Ken jij het Laarzenpad al?


's-Hertogenbosch (Regionaal): Heb je genoeg van binnen zitten? Jas aan en er op uit dan! Dit uitje is zo leuk, dat zelfs een wat koudere of regenachtige dag je niet kan weerhouden. Dus jas aan, tas mee en op naar Zalk…

De paden op…
Het Laarzenpas, de naam zegt het al, deze wandeling vraagt echt om gelopen te worden. Een route in een heerlijk rustige omgeving en zo dicht bij huis, dat je je weekend tas eigenlijk niet eens nodig hebt. Het Laarzenpad kun je vanaf diverse locaties starten waaronder Restaurant de Oase. Het pad is het resultaat van een aantal jaren voorbereiding. Tijdens het lopen krijg je sowieso het gevoel even heerlijk weg te zijn uit de dagelijkse sleur en geniet je niet alleen van de Uiterwaarden maar ook van de slingerende IJssel en het Zalkerbos. En niet te vergeten de mooie landelijke weggetjes die er in Zalk zijn. Het pad is er pas sinds begin 2018 en daardoor nog niet door iedereen ontdekt.

De route zelf is in twee delen verdeeld; de Noord- en de Zuidroute. Onderling zijn de routes wel met elkaar verbonden. Doordat het pad wordt aangegeven met bordjes en paaltjes, is het makkelijk volgen en kun je onderweg heerlijk stil genieten of bijpraten met een vriend of vriendin. De Noordelijke route is 5 kilometer lang en de Zuid route 4 kilometer, maar uiteraard kun je ze ook beide doen. Wil je de hond mee? Ook dat kan. Kijk dan wel even goed op de blauwe informatiebordjes want niet op de hele route zijn honden toegestaan.

Ga je op pad, verruil dan wel even je Tommy Hilfiger handtas voor een rugzak of crossbody tas dames want onderweg is er namelijk zoveel moois te zien, daar moet je echt foto’s van maken. Let vooral ook op grote variëteit aan bijzondere bloemen en paddenstoelen in het Zalkerbos.

De historie van de molen en het kasteel
Jaren stond Zalk vooral bekend door Klazien, het kruidenvrouwtje dat in 1997 overleed. Maar Zalk heeft meer te bieden zoals ‘De Valk’ de molen die elke zaterdag nog steeds in werking is. Deze molen werd gebouwd in 1860 en fungeerde tot 957 als windmolen. Tussen 1957 en 1962 werd er met een motor gemalen waardoor de molen zo´n 20 jaar stil stond. Vrijwilliger hebben de molen in 1981 weer opgestart. Het bekijken zeker waard.

Helaas bestaat het Kasteel Buckhorst zelf niet meer en zijn alleen nog de slotgracht en de waterput overgebleven. Maar de legende maakt de plek het bezoeken waard. Wanneer het kasteel is gebouwd is niet duidelijk, maar in het midden van de 12e eeuw worden Diedric en Wermbolt van Buckhorst al genoemd als ridders en getuigen bij een geschil tussen Godfried van Rhenen, bisschop van Utrecht en graaf Floris van Holland. Zij sneuvelden later in 1227 tijdens de roemruchte slag bij Ane. Daarna was het kasteel in diverse handen tot op 11 maart 1580 Floris van Buckhorst met de heerlijkheid werd beleend. Triest genoeg was hij wel gehuwd (met Anna Bentinck) maar overleed hij kinderloos in 1587. Anna hertrouwde met Goossen van der Lauwick, drost van Bredevoord die het kasteel in handen kreeg. Het kasteel werd pas weer van een ‘Buckhorst’ toen Berend Hendrik baron Bentinck in 1779 de naam Buckhorst aannam. Hij was van 1813 tot 1830 gouverneur van Overijssel en overleed in 1839. Zijn bezittingen werden bij een openbare veiling verkocht. Het kasteel werd in 1841 helaas gesloopt.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

zakelijk nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.16783