Datum plaatsing: 23 april 2021

Kies voor verduisterende raambekleding voor in de slaapkamer


Kies voor verduisterende raambekleding voor in de slaapkamer


's-Hertogenbosch (Regionaal): Een derde van het leven wordt slapend doorgebracht. Dat is geen verloren tijd, die rust hebben we hard nodig om lichamelijk en mentaal te herstellen van die twee derde van de tijd als we wakker zijn. Toch wordt niet iedereen uitgerust wakker, die acht uur per nacht halen de meeste mensen bij lange na niet. Naast langer slapen wil je vooral ook beter slapen. Verduisterende raambekleding in de slaapkamer kan hier een rol in spelen. Waarom dit zo is čn hoe je voortaan beter kunt slapen lees je op deze pagina.

Wat is belangrijk voor een goede nachtrust?
De meeste mensen weten ondertussen wel dat een goed matras onmisbaar is. Een zacht matras biedt niet voldoende ondersteuning terwijl een hard matras weer niet de contouren van je lichaam volgt. Het gevolg is draaien in de nacht en spierpijn in de ochtend. Naast een goed bed is ook de raambekleding van belang om goed te slapen. Naast je lichaam met botten, spieren en zenuwen spelen jouw zintuigen een belangrijke rol tijdens het slapen. Wat je ziet en wat je hoort, er zijn veel prikkels van buitenaf die vermoeiend kunnen zijn. Door controle te nemen over de omstandigheden zul je ook beter slapen en meer uitgerust ontwaken.

Waarom slaap je beter in het donker?
Voordat klokken bestonden keken onze voorouders naar het licht. Veel dieren in de natuur weten precies hoe laat het is, daar hebben ze geen smartwatch voor nodig. Mensen weten dit ook, we vertrouwen alleen teveel op klokken, horloges en andere signalen. We zijn als het ware geprogrammeerd om moe te worden als de zon ondergaat. Daarom worden we suf als lamplicht warm-wit is. Bij blauw-wit licht worden we juist alert. Die warme gloed lijkt namelijk op zonsondergang, dit is het moment dat het tijd wordt om je lichaam en geest voor te bereiden op de nacht.

Slaap beter met verduisterende gordijnen
Zeker in de zomer zul je merken dat het natuurlijke daglicht en jouw planning niet goed overeenkomen. De oplossing is dan heel eenvoudig; raambekleding van een verduisterend materiaal. De kleur kan zowel licht of donker zijn, er kan alleen geen licht van binnen naar buiten of andersom. Dit bevordert de nachtrust, je merkt het terwijl je toch echt je ogen gesloten hebt.

Er zijn twee manieren om raambekleding te monteren; op de dag of in de dag. Dit betekent niets anders dan over het raamkozijn of binnen de kozijnen. De beste manier van monteren is afhankelijk van het type raam en de mate van verduistering. Zeker als je ieder lichtpuntje wilt buitensluiten zul je goed moeten meten voordat je een bestelling plaatst. Op de website van PoweredBlinds kun je hier meer informatie over vinden inclusief handige meetinstructies.

Niet iedereen slaapt in de nacht
We leven in een 24-uur maatschappij, niet iedereen staat op bij zonsopgang en niet iedereen gaat naar bed als de zon weer ondergaat. Sterker nog, de meeste mensen leven op een ritme dat niet of nauwelijks aansluit op het natuurlijke licht. Dit geldt zeker voor nachtwerkers, mensen die in een magazijn werken, in de horeca of in de zorg. Als je overdag moet slapen word je gestoord door geluiden en licht. Oordopjes kunnen je wat rust geven, fel zonlicht kan het slapen flink verstoren. Als jij voortaan zelf wilt bepalen wanneer je slaapt kies dan voor verduisterende raambekleding in de slaapkamer. En als het tijd wordt om te ontwaken dan laat je de gordijnen automatisch openen.

Automatische bediening van de raambekleding
We hebben al eerder PoweredBlinds genoemd, dit is een populaire serie gordijnen die je zelf kunt installeren. In deze raambekleding is een motor verwerkt van Somfy, een Frans bedrijf dat gespecialiseerd is in smart home toepassingen. Als je de gordijnen op afstand kunt bedienen hoef je niet eens in de buurt te zijn van de gordijnen om deze te openen, sluiten of half open te zetten. Deze bediening werkt met een afstandsbediening of een app op je smartphone. Je kunt ook een timer instellen zodat je voortaan wakker wordt door het zonlicht in plaats van een alarmklok.

Meer mogelijkheden met smart home toepassingen
Als jouw verduisterende raambekleding is uitgerust met een motor rails, dan kun je die draadloos koppelen aan andere smart home toepassingen. Zo kun je de verlichting en gordijnen via dezelfde app regelen wat ideaal is. Er is nog meer mogelijk zoals de temperatuur van je verwarming instellen of de beelden van je beveiligingscamera bekijken. Hiervoor heeft Somfy het TaHoma systeem ontwikkeld, dat naast producten van dit merk ook ondersteuning biedt voor bijvoorbeeld Hue, Velux en Sonos. Je kunt ook weer een koppeling maken met Siri, Alexa of Hey Google zodat je vanuit je bed de gordijnen kunt openen of sluiten met je stem.

Welterusten en geniet voortaan van een optimale nachtrust met verduisterende raambekleding.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

zakelijk nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.16086