Datum plaatsing: 27 april 2021

Laatste fase restauratie drakenfontein


Laatste fase restauratie drakenfontein


's-Hertogenbosch ('s Hertogenbosch): Er is hard gewerkt aan de restauratie van de drakenfontein. Het rijksmonument is in 2020 heel voorzichtig uit elkaar gehaald en vervolgens ruim een jaar gerestaureerd door de steenhouwers van MEESTERS IN. Na het schoonmaken en restaureren zijn verschillende delen van de fontein naar Duitsland gebracht waar ze een speciale behandeling hebben gehad om het verouderingsproces van de steen te laten stoppen. Een ander deel, de rand van de fonteinbak, was in een dusdanig slechte staat dat deze opnieuw is nagemaakt door de steenhouwers.

Conserveren
De drakenfontein heeft erg te lijden onder de erosie van het buitenoppervlak van de natuursteen. De tekst op de voet was bijna niet meer te lezen. Door de steen te laten behandelen in Duitsland is het proces van erosie van de steen gestopt. Ornamenten en letters op het monument gaan daardoor niet verder verloren. Hierdoor blijft de historische informatie op het monument bewaard.

De zuil van de fontein, de trappen en consoles hebben eerst een aantal maanden goed moeten drogen. Alleen als de steen volledig droog is kan deze worden behandeld. Cellen in de steen die nog water bevatten kunnen namelijk geen conserveermiddel opnemen.

Daarna worden de verschillende delen van de fontein in een groot vat geplaatst, dat op zijn beurt in een zogenaamd ‘vacuümautoclaaf’ wordt geplaatst. Nadat de lucht uit de steen is onttrokken, wordt methylmethacrylaat (soort hars) toegevoegd. Onder druk wordt ervoor gezorgd dat de hars tot in de kern van de steen doordringt. Daarna wordt het geheel verwarmd om de hars goed te laten uitharden. Als alles weer is afgekoeld worden de delen weer uit de vaten gehaald. Door dit conserveringsproces worden alle poriën in de natuursteen tot in de kern van de steen gevuld met methylmethacrylaat. Daardoor is de natuursteen niet meer vatbaar voor invloeden van water en vorst. Ook de sterkte van de zuil neemt toe en deze kan niet verder slijten. De drakenfontein gaat er door de harsbehandeling niet anders uitzien.

Nieuwe fonteinrand
Niet alle onderdelen van de fontein kunnen behouden blijven. De rand van het waterbassin van de fontein wordt vervangen. Deze verkeerde in een te slechte staat om goed te kunnen restaureren. Ook waren er al meerdere reparaties aan de rand uitgevoerd in het verleden. Deze rand was gemaakt van Euville, een Franse kalksteen. Deze steen heeft een grofkorrelige structuur en is opgebouwd uit onder andere crinoïden en stekels van zee-egels, die samengegroeid zijn.

De nieuwe rand maken we van Portlandsteen. Dit is een witte zandhoudende kalksteen waar ook veel fossielen in zitten. De steen wordt in twee groeven gewonnen op het schiereiland Isle of Portland in het graafschap Dorset in Engeland. De steen is afgezet in het tijdperk Jura. Deze steen lijkt op de Franse Euville, maar is beter bestand tegen ons weertype.

De blokken Portlandsteen voor de nieuwe fonteinrand worden computergestuurd gezaagd door een CNC machine. Hierdoor kan de oorspronkelijke rand heel precies worden nagemaakt. Daarna worden de verschillende delen van de rand met de hand afgewerkt door de steenhouwer.

Terugkeer van de draak
In de eerste helft van 2021 keert de gerestaureerde fontein weer terug naar het Stationsplein. Tot die tijd logeert de draak nog op zijn ‘oude nest’ bij Het Noordbrabants Museum.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.30164