Datum plaatsing: 23 mei 2021 - Laatst gewijzigd: 19-05-2021 14:44:17

Ambitieuze plannen voor Zadenmuseum in Vinkel


Ambitieuze plannen voor Zadenmuseum in Vinkel


Vinkel ('s Hertogenbosch): Dit jaar is het precies honderd jaar geleden (1921-2021) dat opa Antoon van den Elzen een zaadhandel is gestart in ‘zijn zaadpakhuis’ aan de weerscheut in Vinkel. Tot op de dag van vandaag is de zaadhandel nog volop in beweging. Samen met hun zoon Jeroen, zijn Antoon en Joke van den Elzen nog met groot plezier drukdoende met de modernere variant van zaden verkopen alsook middels de webwinkel zadenwinkel.nl. Het voormalige tuincentrum is inmiddels gesloten waardoor er best veel ‘vrije tijd’ op hen afkwam. Stilzitten is echter iets wat bij dit echtpaar niet echt in de genen zit. Vandaar het plan om de geschiedenis van Zadenhandel van den Elzen in beeld te gaan brengen. In de tuinwinkel zijn ze druk met het creëren van hun unieke ‘Zadenmuseum’ met daarin alle maar denkbare attributen, inclusief de daarbij behorende prachtige verhalen van Antoon en Joke van den Elzen.

Door Jan van Ravenstein

In de loop der jaren hebben duizenden bezoekers de lange laan aan de Weerscheut bereden op weg naar het gemoedelijke tuincentrum van Antoon en Joke. De grote parkeerplaats bij het bedrijf is nu zo goed als leeg. Het zadenseizoen moet nog beginnen, vandaar de serene rust. Binnen echter, is er volop drukte. Hoewel de tuinwinkel is gesloten floreert de zadenhandel van met name Jeroen nog volop. In een groot deel van de tuinwinkel is ruimte gemaakt voor het grote assortiment zaden. “In vroegere jaren hadden wij wel 30/40 agenten die voor ons de verkoop deden in zowel de zakelijke als de particuliere markt. Nu gaat bijna alles via de webwinkel van Jeroen en via de verkoop in de tuinwinkel op vrijdag en zaterdag. Jeroen doet de digitale verkoop en geeft de bestellingen aan ons
door die wij dan weer verzendklaar maken. Zo is er toch een beetje onze betrokkenheid in het geheel, wat we als zeer prettig ervaren”, zegt Joke.

Historie
Want, hoe je het ook wendt of keert…. De zaadhandel heeft toch wel heel hun werkzame leven als het ware beheerst. Antoon: “Mijn opa van den Elzen heeft een eeuw geleden met veredelen de fundering gelegd van hetgeen er nu staat. Hij had toentertijd een vooruitziende blik. Later nam mijn vader en ome Martien het roer over. In eerste instantie werd er toen gestart met een bedrijf dat landbouwzaden (stoppelknollen, gras en wortels) en zaadveredeling als doel had. Nieuwe rassen kweken door: “Het gras te laten veraren, maaien, dorsen om daarna met het graszaad nieuwe rassen te kweken. Een tijdrovend werk wat wel 5 tot 7 jaar in beslag nam”, zegt Antoon. Het bedrijf groeide gestaag en vooral de eigen kweek en veredeling kreeg in geheel Nederland naam en faam. Handel in landbouwzaden was toentertijd toch wel de hoofdmoot. Maar al snel kwam er uitbreiding in groenten-
en bloemzaden. De allereerste prijscourant met hun assortiment kwam uit en later inclusief met eigen ‘rassen’. “En weet je, dan tel je mee in de Nationale Zadenwereld”, zegt Antoon met enige trots.

Overname
“In 1971 heb ik de zaak overgenomen. Een hele drukke tijd, herinner ik me. De zaden waren de core business van het bedrijf. Zowat geheel Nederland kende en kocht onze zaden, vooral omdat ons eigen label aan het product verbonden was. Het was heel hard werken, ook in de wintermaanden. Zaden sorteren, mengen, inscheppen en verpakken. Prijskranten en gidsen maken, we deden alles zelf. Dagen, weken en maanden waren we er mee bezig. Wat een tijd, maar wel mooi”, zeggen zowel Joke als Antoon. Vier jaar later trouwde Antoon en Joke. Antoon ging de markten op (moeder Grada ging tot op hoge leeftijd mee met Antoon) en er werd een nieuwe tuinwinkel gecreëerd die ze samen met de ouders en personeel met verve runden. “Vanaf de beginjaren zeventig heeft er ook in de ‘tuin- en zadenwereld’ een soort van metamorfose plaatsgevonden dat zijn weerga niet kent. De zogenaamde stempelzakjes verdwenen en daarvoor in de plaats kwamen gedrukte zakjes met naam en logo. Ook het assortiment van vooral groentezaden werd alsmaar groter. Er kwam meer variatie, kleur, een grotere selectie vooral in de tuinderrassen die ook completer, uitgekiender en meer productief werden. De ‘eigen rassen’ van mijn vader heeft nu, anno 2021, nog steeds zijn uitwerking en vertrouwen bij de klant. Het ging heel voortvarend met de zaden”, aldus Antoon. Door die ontwikkelingen groeide de tuinwinkel ook gestaag en het assortiment werd alsmaar groter.
Weer een grootste verbouwing volgde en in 2011 werd hun 90- jarig bestaan gevierd en een jaar eerder werd tevens heel trots de titel ‘beste Groengilde Tuincentrum van Nederland’ binnengehaald.

Museum
Wanneer je door het voormalige bedrijf, kantoren en opslag, van de familie loopt kom je de attributen voor het toekomstige museum enigszins tegen. Zadenkasten, een toonbank, weegschalen, krantenknipsels, prijscouranten, lepels, zakjes en meer van die zaken. “Wanneer we met het opruimen iets tegenkomen zetten we het meteen apart. Ik hoop alleen dat het allemaal past in ons museum. We hebben ‘maar’ vijftig vierkante meter”, lacht Joke. Op dit moment moet je nog even door de bekende ‘hoe zal het gaan worden’ bril kijken. Als je dat kan zie je links een mooie toonwinkel met het zadenassortiment en in het midden van de zaak prominent het toekomstige ‘zadenmuseum’.

De nagebouwde voorgevel van het ‘pakhuis van toen’ staat prominent midden in de zadenwinkel.
“Inclusief de voordeur en raamkozijnen van toentertijd. Die had ik zomaar bewaard, toen eens ooit”, zegt Antoon. Het geheel oogt als echt, getuigt de grote foto van hetzelfde zaadpakhuis aan de wand. Wanneer alles is ingericht en de nostalgie een plekje heeft gevonden staat de deur gastvrij voor eenieder open. “Wat me ook leuk lijkt is om als een gids voor kleine groepjes een soort van rondleiding te doen over het wel en wee van de zadengeschiedenis”, zegt Antoon. Een activiteit die bijzonder aan te bevelen is. Wanneer Antoon en ook Joke gaan vertellen over de geschiedenis van hun werkzame leven, gaat er een wereld voor u open.
Bezoek individueel/groep alleen op afspraak: 073 - 532 12 93
info@tuinwinkelvinkel.nl – www.zadenwinkel.nlUw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.15351