Datum plaatsing: 20 mei 2021

Echte olijfolie: wat is dat?


Echte olijfolie: wat is dat?


's-Hertogenbosch (Regionaal): Olijfolie is een geliefde smaakmaker in de Nederlandse keuken. Je vindt het standaard in de schappen van de supermarkt. We koken ermee, brengen er salades en pasta’s mee op smaak en ga zo maar door. Olijfolie heeft een mediterraans karakter en komt meestal uit landen zoals Griekenland, Italië en Spanje. Deze zijn heerlijk ´extra vierge´, met extra smaak en een wat dikkere structuur. De olijfolie die wij in Nederland kopen voldoet vaak niet aan dit beeld. ‘Extra vierge’ olie is soms helemaal niet extra vierge en wanneer er ´uit Italië´ op jouw fles staat, betekent het nog niet dat je olie 100% daarvandaan komt. Gek, toch?

Misleidende etiketten
Wanneer je een flesje extra vierge olijfolie koopt in de supermarkt, ga je er natuurlijk vanuit dat het de kwaliteit is die op het etiket wordt beloofd. Helaas blijkt dit in de praktijk toch anders te werken. Zo komt het regelmatig voor dat het gemengd wordt met olie van minder goede kwaliteit uit een ander land. Een onderzoeksrapport van de Consumentenbond over voedselfraude toont aan dat er veel gesjoemeld wordt met olijfolie. Het product stond als tweede in de lijst van meeste fraudevermeldingen. Uit dit rapport bleek vooral dat het product vaak een andere herkomst heeft dan wat op het etiket staat vermeld. Extra vierge olijfolie is extra gevoelig voor fraude, wegens de hoge kwaliteit en prijs.
In onderzoek uit 2016 van de Duitse consumentenorganisatie Stiftung Warentest waren 26 varianten extra vierge olijfolie getest. Bij vijf van deze varianten kon de herkomst niet bevestigd worden. Zeven van de 26 varianten voldeden niet aan de eisen voor extra vierge. Kortom, we kopen in de supermarkt dus olijfolie waarvan we eigenlijk niet goed weten waar het vandaan komt en of het wel de kwaliteit heeft die beloofd wordt.

Eerlijke olijfolie
Er zijn gelukkig steeds meer merken die opkomen voor eerlijke olijfolie. We hebben immers het recht om te weten waar onze voedselproducten vandaan komen en of ze de kwaliteit kunnen waarborgen. Deze missie wordt vooral nagestreefd door kleinschalige producenten van Griekse olijfolie. Olijfolie uit Griekenland staat bekend om de verfijnde kwaliteit en heerlijke smaak. Het is wel zo fijn om te krijgen wat je beloofd is. Verdiep je dus goed in het merk en de herkomst – of geef de kleinschalige producenten een kans en probeer eens wat eerlijke en heerlijke olijfolie.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

zakelijk nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.18531