Datum plaatsing: 21 mei 2021

Hittegolf in zomer 2021: hoe houd je je huis koel?


Hittegolf in zomer 2021: hoe houd je je huis koel?


's-Hertogenbosch (Regionaal): De afgelopen tien jaar lijken de zomers steeds warmer te worden. Niemand kijkt meer op van een hittegolf en piektemperaturen van boven de veertig graden zijn lang niet meer uniek. Ook de zomer van dit jaar lijkt weer in deze trend te passen. Meteorologen voorspellen dat de kans op tropische dagen en een hittegolf groot is. Temperaturen zullen gemakkelijk kunnen oplopen tot boven de dertig of zelfs 35 graden. Vooral het binnenland, dus ook hier in de regio’s Maasland en Meierij zal de temperatuur behoorlijk stijgen.

Drink genoeg en houd de zon buiten
Wil je niet te veel last hebben van deze hoge temperaturen, dan kun je een aantal voorzorgsmaatregelen treffen. Zorg er in de eerste plaats voor dat je genoeg vocht binnen krijgt. Het is belangrijk voldoende te drinken bij hoge temperaturen om te voorkomen dat je uitdroogt. Blijf daarom ook niet te lang pal in de zon. Op de warmste momenten van de dag blijf je het liefst uit de zon. Zorg er ook voor dat je huis koel blijft. Het kan zeker helpen om overdag gordijnen, rolluiken en andere raambedekking dicht te houden.

Een koele zolder met een aircooler
Met name kamers op hogere verdiepingen, woningen met een plat dak of zolderetages kunnen tijdens een tropische zomer erg warm worden. Het is op zonnige dagen erg lastig om je woning dan koel te houden. Hoewel je door je ramen en gordijnen te sluiten er enigszins voor kunt zorgen dat je huis niet te warm wordt, zijn dit de warmste plekken. Warmte stijgt namelijk op en blijft onder je dak hangen. Vooral als je dak ook nog geďsoleerd is, zal je bovenverdieping erg warm worden. Een aircooler kan dan uitkomst bieden. De volgende merken bieden kwalitatieve apparaten:

Dyson
Tristar
Honeywell

Aircooler beter dan ventilator en airco
Een aircooler zorgt voor verkoeling door koude lucht in de ruimte te blazen. Het systeem wordt gevuld met koud water, waar langs het apparaat lucht uit de ruimte blaast. Zo wordt de lucht afgekoeld en bevochtigd. Het resultaat is een heerlijk verkoelende luchtstroom, die veel beter verkoeld dan een gewone ventilator.

Er zijn verschillende aircoolers op de markt die er voor kunnen zorgen dat je huis tijdens hete zomerdagen heerlijk koel blijft, zonder een te groot temperatuursverschil te verkrijgen zoals bij een airco.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.17403