Datum plaatsing: 08 juni 2021

Gebroeders Smits gaan voor boten en supboards


Gebroeders Smits gaan voor boten en supboards


Lith (Oss): In barre tijden ontstaan soms mooie initiatieven. Enigszins noodgedwongen, maar toch ook vooral omdat het bloed kruipt waar het niet gaan kan, zijn Arthur en Richard Smits gestart met een handel in boten en supboards. Vaartuigen van eigen merk worden geleverd tegen marktconforme tarieven, zo verzekeren ze uw verslaggever van de Lither Courant. “We moeten toch iets anders doen, nu we niet met de bussen kunnen rijden.”

Door Mark van der Donk

De firma Janssen Boten verzorgde meer dan 100 jaar geleden, als een van de grootste binnenvaartrederijen van Nederland, dagelijks het vervoer van vracht en passagiers over de Maas tussen Lith en ’s-Hertogenbosch. In 1923 kreeg de verbinding over het water concurrentie van een kleine bus, waarmee veel sneller de plek van bestemming werd bereikt. Direct schafte Janssen zelf ook een bus aan, om ook (de eerste tijd) gratis de route te rijden en de concurrentie daarmee uit te schakelen. Autodienst De Maaskant was daarmee geboren. Jan Smits sr. was een van de chauffeurs en in 1938 zet hij het bedrijf zelfstandig voort. De volgende generaties hebben het familiebedrijf
uitgebouwd tot een reisorganisatie van formaat.

Arthur en Richard Smits, de huidige eigenaren van Maaskant Reizen, gaan na al die jaren weer terug naar het water. Ze zijn met MK Boats een nieuwe onderneming gestart, waarmee ze varen met aantrekkelijke boten en supboards betaalbaar willen maken voor een grote groep gebruikers. “Bij het reisbureau worden er nog wel voorbereidingen getroffen voor na de coronaperiode, maar ons touringcarbedrijf ligt helemaal stil”, vertelt Richard. “We hebben de bussen tot blinken toe gepoetst, maar daarna moesten we toch iets anders zoeken wat ons bezig houdt. We willen ondernemen, op welke manier dan ook. En dat is dus MK Boats geworden.”

Het initiatief kwam van Arthur, die affiniteit heeft met boten en alles wat vaart. “Al zijn hele leven eigenlijk”, vertelt zijn broer. “Tijdens vakanties heeft Arthur veel gezeild en op motorboten vertoefd. En we komen natuurlijk uit Lith, dus hebben we vroeger - toen dat helemaal hot was in de jaren 80 - allebei veel gesurft op de Maas.” Met allebei hun eigen specialisme - Arthur voor de knowhow en ‘kijk op de zaak’ en Richard voor het ontwerp en de marketingtechnische kant - en goede contacten in het Verre Oosten denken de gebroeders misschien wel een gat in de markt te hebben gevonden. “Er is momenteel veel vraag naar boten. Naar alles wat bruikbaar is voor in de tuin en dicht bij huis eigenlijk”, weet Richard. “Mensen kunnen niet weg, dus zoeken ze ander vertier.”

Gevorderden en beginners
Een fabriek in China produceert de boten en supboards van MK Boats. “Die bouwen ze voor ons op maat, met onze specificaties. Alles wordt gemaakt van hypalon, een kunststofsoort die veel duurzamer is dan pvc. Het wordt toegepast in professioneel gebruik”, legt Richard uit. “We hebben boten van 3.90 tot 7.60 meter en supboards, van ons eigen merk ‘Octosup’, in 2 designs en daarvan weer ieder 4 varianten. Alles in een compleet pakket, met onder meer pomp, peddel en veiligheidskoord. Het is dus niet alleen voor gevorderden, maar ook prima bruikbaar voor beginners.”

Na het prille begin zijn de eerste reacties louter positief. “We hebben ook echt een goede prijs-
kwaliteitverhouding, dat vonden we heel belangrijk. Eerst hebben we de tijd genomen voor het ontwikkelingen van een goed product, daarna volgde de marketing en nu hopen we te gaan verkopen. Mooi dat dit ons komende zomer een beetje bezig gaat houden. Hopelijk kunnen we veel mensen middels persoonlijke aandacht verblijden met een nieuwe boot of supboard.”

Kijk voor meer informatie op www.mk-boats.nl.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.16775