Datum plaatsing: 25 juli 2021

Zo zorg je voor goede mondhygiëne


Zo zorg je voor goede mondhygiëne


Regio ('s Hertogenbosch):
Zorgen voor goede mondhygiëne lijkt zo eenvoudig. Maar in de praktijk blijkt dit toch niet zo te zijn. Goede mondverzorging begint bij twee keer per dag twee minuten tanden poetsen. Wat blijkt, is dat slechts 48% dit doet. Het merendeel van de Nederlanders poetst dus niet minimaal twee minuten en twee keer per dag hun tanden. In dit artikel vind je tips om wél aan de slag te gaan met een goede mondverzorging. Ga je liever naar de mondhygiënist om je gebit en mond te laten reinigen? Bezoek de website van mondzorg NK2.

1. Vermijd spoelen na het poetsen
Een goede mondhygiëne begint bij tandenpoetsen. Zoals je weet, is het beter om met een elektrische tandenborstel te poetsen. Zo verwijdert een elektrische tandenborstel dubbel zoveel tandplak dan een handtandenborstel. Ook bereik je met elektrisch poetsen meer plekken en zit er een ingebouwde timer in. Die timer helpt je om daadwerkelijk twee minuten te poetsen. Vaak zijn mensen geneigd om na het tandenpoetsen de mond te spoelen met water. Dat moet je nu juist niet doen. In tandpasta zitten essentiële bestanddelen. Door te spoelen, spoel je deze bestanddelen weg. Het is daarom beter om na het poetsen niet te spoelen en de tandpasta in te laten werken.

2. Kies een tandpasta met fluoride
Je vindt ontzettend veel soorten tandpasta in winkels. Tandpasta voor wittere tanden, tandpasta voor een frisse adem, tandpasta voor gevoelige tanden en ga zo maar verder. Welke je ook kiest; houd er rekening mee dat je kiest voor een tandpasta met fluoride. Fluoride behoort tot de essentiële bestanddelen en zorgt ervoor dat je tanden minder kwetsbaar zijn. Met name bij zuuraanvallen van bacteriën.

3. Eens per dag tanden stoken
Je hebt vast al weleens een gaatje gehad. Vraag je je af hoe je aan de gaatjes komt, ook al poets je goed? Dan gebruik je waarschijnlijk geen flossdraad of tandenstokers. Mondhygiënisten raden het altijd aan, maar het is één van de dingen die de meeste mensen niet oppakken. En dat terwijl flossen of tanden stoken ontzettend belangrijk is. Daarmee reinig je namelijk ook de ruimten tussen de tanden en kiezen.

4. Poets je tong
Een mondhygiënist kijkt niet alleen naar je tanden, maar ook naar je tandvlees en tong. Naast tandenpoetsen, is ook je tong poetsen van belang. Daar blijven namelijk bacteriën op zitten, die zorgen voor een slechte adem. De meeste handtandenborstels beschikken aan de achterkant over ribbeltjes. Die kun je gebruiken voor het poetsen van je tong. Ook bestaan er speciale tongreinigers.
Met bovengenoemde tips zorg je zelf al voor een goede mondhygiëne. Toch is het verstandig om regelmatig de mondhygiënist te bezoeken. Bijvoorbeeld om problemen te voorkomen, om tandsteen te verwijderen of wanneer je gevoelig tandvlees hebt.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.29338