Datum plaatsing: 24 augustus 2021

Wat zijn de voordelen van ter plaatse gestort beton?


Wat zijn de voordelen van ter plaatse gestort beton?


's-Hertogenbosch (Regionaal): Ter plaatse gestort beton is een veelgebruikt type bouwmateriaal voor zowel commerciële constructies als woonhuizen. Het omvat het gieten van vloeibaar beton in verwijderbare vormen en het vervolgens demonteren van de vormen zodra het beton is uitgehard om een stevige muur achter te laten. Ter plaatse gestort beton dateert uit vroege experimenten van Thomas Edison. Moderne bouwers blijven profiteren van de voordelen, terwijl deze techniek ook gebruikt wordt bij een gietvloer tegenwoordig. Hiervoor kan beton ook gebruikt worden. Natuurlijk kan ter plaatse gestort beton ook voor andere doeleinden dan een gietvloer ingezet worden. Hieronder kun je lezen wat hier de voordelen van zijn.

Isolatie
Een voordeel van ter plaatse gestort beton is de hoge mate van isolatie die dit materiaal biedt. Dit omvat thermische isolatie, die ervoor zorgt dat kelders de koude temperaturen en het vocht van de aarde eromheen niet opnemen. Ter plaatse gestort beton isoleert bovendien ook nog eens voor geluid, waardoor huizen stiller worden. Ook zul je hierdoor minder last van het lawaai in je omgeving hebben. De isolerende eigenschappen strekken zich uit tot insecten, schimmels en meeldauw, die geen van allen gemakkelijk in het ter plaatse gestorte beton kunnen doordringen, aangezien er geen natuurlijke scheuren of openingen zijn tussen delen van bouwmateriaal.

Kracht
Het belangrijkste voordeel van ter plaatse gestort beton is de hoge kracht, wat ook het geval kan zijn bij een vloer betonlook. Ter plaatse gestort beton is geschikt voor keldermuren en funderingen van woningen. Het is ook relatief goed bestand tegen structurele schade in het geval van een aardbeving, overstroming of andere natuurramp, al hebben wij hier in Nederland over het algemeen gelukkig weinig last van. Bouwers kunnen ter plaatse gestort beton nog sterker maken door stalen wapeningsstaven te gebruiken, die in de vorm worden ingebracht voordat het beton wordt gestort.

Veelzijdig
Ter plaatse gestort beton is zeer veelzijdig, wat betekent dat bouwers het voor verschillende soorten huizen en gebouwen kunnen gebruiken. Met computermodelleringsprogramma's kunnen bouwers zeer nauwkeurige modellen ontwerpen. Bovendien is het mogelijk om deze ontwerpen eenvoudig aan te passen indien dit nodig blijkt te zijn. In andere gevallen kunnen bouwers standaardvormen hergebruiken voor ter plaatse gestorte betonnen keldermuren. Deze veelzijdigheid maakt ter plaatse gestort beton geschikt voor zowel bescheiden woningen als grote, architectonisch ambitieuze projecten, terwijl dit materiaal ook zeker gebruikt kan worden bij het bouwen van een bedrijfspand.

Arbeidsvereisten
Een van de enige echte nadelen van ter plaatse gestort beton is de hoge hoeveelheid arbeid die het vereist. Bouwers moeten eerst ontwerpen maken voor de muren die ze willen gieten en vervolgens de ontworpen vormen installeren en het beton mengen. Het storten van het beton en het wachten op het verwijderen van de vormen kosten allemaal tijd die de bouwduur verlengt en resulteert in meer uurloon voor werkploegen. Het bouwen van kelders met prefab betonblokken vereist geen vormen en biedt een minder arbeidsintensief alternatief. Hierdoor kan dit dus een betere optie zijn, ook omdat het wat goedkoper is over het algemeen.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.15866