Datum plaatsing: 23 augustus 2021

Vijf tips voor een perfect gepolijste betonvloer


Vijf tips voor een perfect gepolijste betonvloer


's-Hertogenbosch (Regionaal): Hedendaagse gepolijste betonvloeren worden verkregen door het slijpen en polijsten van het betonoppervlak. Afhankelijk van de diepte van het slijpen en het type polijsten dat je nodig hebt, kan het oppervlak een matte of een glanzende afwerking hebben. Het is natuurlijk maar net wat je voorkeur heeft bij een betonvloer. Overigens moet je deze keuze niet alleen maken bij een vloer van beton, maar ook bij een vloer betonlook kun je in principe zelf de afwerking bepalen. Wil je toch liever een gepolijste betonvloer in je huis dan een gietvloer? Gebruik dan de onderstaande tips!

Constructeur
Bij een gepolijste betonvloer krijgt een constructief element van het gebouw, oftewel de plaat van gewapend beton, een decoratieve afwerking. Gewapende betonplaten zijn vatbaar voor scheuren, bijvoorbeeld door bodemdaling, zwellende bodems, door krimp veroorzaakte spanningen, ga zo maar door. De keuze voor een bouwkundig ingenieur met ervaring in funderingsontwerp zorgt voor een beter en veiliger resultaat. Laat je raadgevend ingenieur weten dat de gepolijste betonvloer belangrijk voor je is en dat je graag de best mogelijkheden verkent om het beste resultaat te bereiken. Door te kiezen voor de juiste constructeur zal je gepolijste betonvloer er naar alle waarschijnlijkheid perfect uitzien.

Plaatsing
Plan je betonvloer die gepolijst moet worden van de voordeur naar de achterdeur, niet van links naar rechts. Hierdoor worden je gietnaden van voren naar achteren geplaatst in plaats van dat dit gedaan wordt van links naar rechts, waardoor de impact van lichte kleurvariaties in de verschillende gietbeurten wordt verminderd.

Funderingstechnologie
In de afgelopen twintig jaar zijn conventionele platen op kwaliteit geleidelijk vervangen door wafelplaten met geëxpandeerde polystyreen, ook wel EPS genoemd, holtes. Hoewel dit funderingssysteem een optie is om je huis sterker en stijver te maken dan een eenvoudige plaat op helling, vormt het een belangrijk nadeel voor huizen met een gepolijste betonnen vloerafwerking. De lichtgewicht EPS korrels die in de plaat achterblijven, drijven tijdens het storten op het natte beton en veroorzaken schade aan het oppervlak. Dit is dus in de meeste gevallen niet de juiste funderingstechnologie. Vraag je constructeur naar wat een beter optie is.

Uitharding
Je moet ervoor zorgen dat het beton goed uithardt. De aanbevelingen van experts zijn op dit punt duidelijk en gedetailleerd. In betonconstructies kunnen om verschillende redenen scheuren ontstaan. Tenzij passende maatregelen worden genomen om dit te beheersen, is scheuren in betonconstructies onvermijdelijk omdat beton, net als de meeste andere bouwmaterialen, beweegt en verandert met het vochtgehalte. Het krimpt bijvoorbeeld als het vocht verliest. Scheuren die ontstaan voordat het beton volledig is uitgehard zijn meestal te voorkomen door goede constructieprocedures toe te passen. Ook is het belangrijk om snel vochtverlies te voorkomen.

Kleur
Als je een integrale kleur wilt toevoegen aan het gepolijste beton, gebruik dan vloeibare kleur of zorg ervoor dat de desintegrerende zakjes uit de batch worden verwijderd. Laat ze hierbij beslist niet desintegreren in de mix. Als je vloer wordt geverfd of gebeitst, zorg er dan voor dat je troffelbladen schoon zijn en gebruik indien mogelijk plastic troffelbladen.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.15346