Datum plaatsing: 31 augustus 2021

“Wei de kip… u het ei”


“Wei de kip… u het ei”


Vinkel ('s Hertogenbosch): Op zijn website noemt hij zichzelf, met het grootste recht, een ‘jonge ondernemer’. Tom van Griensven uit Vinkel. Heel zijn hart is vol van de boerderij en dan met name de dieren in de sector. Sinds zijn 12e jaar is hij zowat elke vrije minuut van de dag te vinden in en om de boerderij. Tom zijn ultieme droom is ‘boer zijn’ in al zijn facetten die de huidige tijd vereisen. “Boer met verantwoordelijkheid dus. Ook ik ben mij bewust van het milieu en dierenwelzijn waardoor ik ben gaan kijken naar mogelijkheden betreffende de toekomst. Het welzijn van de dieren, het milieu en de maatschappij staat voor mij voorop”, aldus de 26- jarige kippenboer in spe, Tom van Griensven.

door Jan van Ravenstein

Met graagte ben ik op de uitnodiging ingegaan om de werking van de kippenkar eens van dichtbij te ervaren. Meteen al wanneer we het weiland oplopen waar zijn kippenkar staat opgesteld, komt Tom helemaal in zijn element. Het is prachtig om te horen met welk een liefde voor het vak hij praat over zijn tak van sport, de kippen. De normaal rustig ogende Tom komt niet bijgepraat over zijn unieke project, zijn ‘droom’. Het moet wel, wat ik vooraf al dacht, dat hij de genen van zijn voorouders heeft geërfd. Misschien is het toeval, maar zijn kippenkar staat zo’n beetje in de ‘achtertuin’ van de boerderij van zijn groot- en overgrootvader van Grad en Wim van Griensven, voormalige koeienboeren in het Vinkelse. Over het ‘boeren’ is Tom heel duidelijk in zijn verhaal: “Een boerderij overnemen met alles erop en eraan is voor mij een bijna onhaalbare droom. In een vader en zoon situatie zijn er wel oplossingen voorhanden, maar in mijn geval is dat in eerste instantie geen haalbare kaart”.

Bijbaantje
Vanaf zijn 12e jaar is Tom werkzaam in het boerenbedrijf. “Mijn oma, Bertha van Griensven, wist een bijbaantje voor mij bij de familie Hanegraaf op de grens van Vinkel en Heesch. In dit bedrijf heb ik in de loop der jaren toch wel de kneepjes van het vak geleerd en is de liefde voor het boerenvak alleen maar groter geworden”, zegt Tom. Hij heeft inmiddels al een aantal jaren alle benodigde diploma’s voor de intensieve veehouderij op zak en is intussen als volwaardige ZZP-er bij de boer aan het werk. Ook Tom weet dat de branche onder druk staat. “Je hoeft alleen maar het nieuws over de uitstoot en waar die precies vandaan komt te volgen en de schrik slaat om in je hart. De toekomst van het boerenbedrijf staat ongelooflijk onder druk”, aldus Tom. Hij is een zakelijk en nuchter denkende jonge ondernemer. Geen smoesjes en zeker geen echte overhaaste stappen is zijn credo. Eerst maar eens dit project goed neerzetten is zijn doelstelling.

Kippenkar
Tom: “De werking en het principe van de kar is als volgt. Bij ‘WeideKip’ scharrelen de kippen op 100% vers grasland met veel vitaminen en mineralen, puur voor het welzijn van de kip en gezonde eieren. Het diervriendelijke aspect komt in de kippenkar voor 100% tot zijn recht. De kippenkar is geheel computergestuurd en volautomatisch uitgerust betreffende voer, water, afvoer van mest en een uitdrijfsysteem voor de eieren. Tijdschakelaars regelen dat de kippen buiten kunnen scharrelen of verblijven in hun ‘vijf sterren’ hotel maar ook dat de legnesten op tijd sluiten zodat ze de zaak niet bevuilen”, aldus Tom. Hij heeft exact 249 kippen in zijn bedrijf Weide Kip, hierdoor valt het binnen de grens van een hobbymatig bedrijf.

Weide Kip
De woordspeling van Tom, “Wei De Kip… U het ei”, die hij zomaar even loslaat spreekt zo helemaal voor zich. Het vrije uitloop ei. Het moge duidelijk zijn dat de complete exploitatie draait om de eierenproductie van het kippenhotel. De werkzaamheden vinden plaats naast zijn werk als ZZP-er. “Dagelijks hou ik me vanaf 14.00 uur tot in de avonduren bezig met ‘Weide Kip’. Natuurlijk moeten de eieren worden geraapt en is er de zorg voor eten en drinken. Eenmaal per week wordt de kippenkar verplaatst naar een vers stukje grasland, daardoor ontstaat er geen zwarte grond. Hierdoor is er een minimale kans op wormbesmetting en scharrelen de kippen bovendien in heerlijk vers gras. Tom: “Het welzijn van de kip staat voorop, niet meer en niet minder.

Het vrije uitloop ei
Naast al deze werkzaamheden in en om de kippenkar zullen de eieren ook aan ‘de man’ moeten worden gebracht. Iedere dag opnieuw is er nu eenmaal verse productie wat, naast losse verkoop, vaste afzetkanalen vereist. En dat lukt hem heel aardig. De familie moet nu al best vaak bijspringen met stempelen, inpakken en bezorgen, mooi toch”, aldus deze stralende jonge ondernemer.

Aan de Brugstraat 64 bij zijn ouders staat inmiddels een automaat van waaruit de eieren ook zijn te verkrijgen. Info over Weide Kip en verkooppunten, zie de website: www.weidekip.com
Locatie Weide Kip: Koksteeg Vinkel - Tom@weidekip.com - 06-28565549

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.15808