Datum plaatsing: 02 september 2021 - Laatst gewijzigd: 02-09-2021 15:11:23

Hoe zit het met schadevrije jaren bij je brommerverzekering?


Hoe zit het met schadevrije jaren bij je brommerverzekering?


's-Hertogenbosch (Regionaal): Voor een autoverzekering geldt dat je met ieder jaar dat je geen schade rijdt aan je auto, een schadevrij jaar opbouwt. Je huidige verzekeraar bewaart de data over jouw schadevrije jaren in een landelijke database. Op die manier kun je bij een overstap van verzekeraar je opgebouwde schadevrije jaren gewoon meenemen. Maar hoe zit dit bij brommerverzekeringen? Er bestaat geen landelijke database voor schadevrije jaren met de brommer, dus hoe kun je jouw opgebouwde jaren alsnog overnemen wanneer je wisselt van verzekeraar? En is het mogelijk om de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd met de auto over te zetten naar je brommerverzekering? Antwoord op deze vragen lees je in dit blog.

Schadevrije jaren overdragen naar je nieuwe brommerverzekering
Omdat er geen landelijke database voor het bijhouden van schadevrije jaren met je brommer bestaat, denk je misschien dat het überhaupt niet mogelijk is om je opgebouwde jaren mee te nemen. Dit is echter niet het geval. Je kunt je opgebouwde schadevrije jaren wel degelijk meenemen naar je volgende verzekeraar.
Bij het beëindigen van je huidige brommerverzekering kun je een document opvragen waarop jouw schadevrije jaren vermeld staan. Dit document wordt een royementsverklaring genoemd. Dit is het officiële document waarmee je huidige verzekeraar kan bevestigen dat je een bepaald aantal schadevrije jaren hebt opgebouwd. Je nieuwe verzekeraar zal deze jaren overnemen op basis van het document. Je hoeft raakt je opgebouwde jaren dus niet kwijt wanneer je een nieuwe brommerverzekering kiest.

Schadevrije jaren van auto- naar brommerverzekering overzetten
Een brommerverzekering en een autoverzekering zijn twee aparte dingen, evenals een brommer en auto ook twee geheel verschillende voertuigen zijn. Het is dan ook niet mogelijk om de schadevrije jaren die je met je auto hebt opgebouwd over te zetten naar je brommerverzekering, of andersom. Bij zeer hoge uitzondering zou het mogelijk kunnen zijn om de schadevrije jaren van je autoverzekering om te zetten naar je brommerverzekering – bijvoorbeeld wanneer je niet meer van plan bent om ooit nog een auto te bezitten. Houd er dan echter wel rekening mee dat deze jaren in geen geval weer teruggezet kunnen worden naar je autoverzekering. Kortom, als je je bedenkt, ben je de schadevrije jaren voor je autoverzekering kwijt.
Schadevrije jaren die je met je brommer opbouwt zijn nooit over te zetten naar een autoverzekering. Het betreft hier zulke verschillende voertuigen en bijkomende verantwoordelijkheden dat dit niet mogelijk is.

Overleg met je verzekeraar
Hoewel veel verzekeraars een soortgelijke werkwijze aanhouden als het gaat om het overdragen van schadevrije jaren, is het toch verstandig om een gesprek aan te vragen wanneer je vragen hebt. Een royementsverklaring is bijvoorbeeld vier jaar geldig en het verschilt per verzekeraar hoe je deze dient aan te leveren. Bij verzekeraar InShared is het bijvoorbeeld al voldoende om het document simpelweg te mailen. Dus als je twijfelt over hoe de overdracht van schadevrije jaren voor je brommerverzekering precies in z’n werk gaat, neem dan altijd even contact op met je huidige en/of nieuwe verzekeraar.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.16818