Datum plaatsing: 21 oktober 2021

Nieuw Geffens bier ‘Peerke’ valt heel goed in de smaak


Nieuw Geffens bier ‘Peerke’ valt heel goed in de smaak


Geffen (Oss): De mannen, Perry van Erp en Bart Verhagen beiden lid van ‘de Geffense Bier sociëteit’ (een speciaalbier-liefhebbers clubje) weten precies in welke kroeg, drankenwinkel, groothandel of op internet ze moeten zijn om hun ‘speciaal biertjes’ te kunnen scoren. Het nieuwe biertje ‘Peerke’ was een mooie aanleiding om samen met de mannen, de herkomst, geschiedenis en vooral de smaak van het biertje te onderzoeken. Peerke: Gebrouwen met rogge uit Geffen, die op traditionele wijze geoogst is door de Geffense Roggemaaiers. Voor het brouwproces is de rogge tot meel gemalen in de Geffense standerdmolen Zeldenrust. Inmiddels is het bier door de Muifelbrouwerij uit Oss op de markt gezet en wordt het met groot enthousiasme ontvangen door de vele (speciaal) bierkenners.

door Jan van Ravenstein

Peerke
De naam van het nieuwe speciaalbiertje is gevonden in de historie van Geffen: “Geffen bestaat zeker al sinds de 13e eeuw. De landbouw nam, naast de veeteelt, een belangrijke plaats in met het verbouwen van gewassen, zoals; ‘spelt, gerst en rogge’. Petrus Johannes Erpius, bijgenaamd Peerkevon Erp en in het dagelijks leven dienaar van kasteelheer Jan van Vladeracken, had als hoofdtaak het onderhouden van de roggevelden. De Geffense roggekoeken van kasteel Vladeracken waren toentertijd vermaard in heel Brabant. In 2021 lanceerde de Osse Muifelbrouwerij een nieuw speciaalbier: Peerke, Geffens Roggeblond. Het bier is gebrouwen met rogge uit Geffen. En zo leeft de geschiedenis van ‘Peerke von Erp’ toch nog voort”.

Proefclub
“We zijn heus niet uniek met onze proefclub, maar we zijn wel heel speciaal”, zeggen Perry en Bart met een grote smile. Inderdaad. De regio kent veel van dit soort clubjes met voornamelijk mannen die helemaal opgaan in het speciaalbiertje. Maar gaandeweg het gesprek proef je niet alleen een heerlijk biertje maar stralen ze beiden ook de liefde uit voor het speciaalbiertje. Perry: “In 2012 proefde ik mijn eerste speciaal bier. Ik was meteen verkocht”. Bijna lyrisch wordt er gesproken over de smaak van de frisheid, het fruitige of juist de karamelachtige smaak die soms een overwicht heeft. Dan weer is het bittere dat voor de een precies in evenwicht is, en voor de ander iets minder had gemogen. Voor de leek die het aanhoort, duizelt het soms. Voor de kenner zijn juist de smaken en de afdronk die de proeverij zo speciaal en bijzonder maken. Het zijn de echte kenners, ze weten precies in welk
glas het moet, hoe je het inschenkt en… Hoe je het moet proeven. Heel bijzonder. “We hebben een mooi gemêleerd gezelschap, die allen de Untappd-app op hun telefoon hebben. Dit is een soort van bier-facebook alwaar we de verschillende gedronken bieren kunnen waarderen en op elkanders ‘’ingecheckte’’ bieren kunnen proosten”, aldus Bart Verhagen.

Muifelbrouwerij
In Megen is in 2002 de Muifel geboren. Martin Ostendorf maakte zijn eerste hobbybrouwsels in kleine ketels. De jongensdroom om ooit, op een dag, een eigen brouwerij te hebben waar grootschalig bier gebrouwen kan worden, zat er bij Martin al direct in! En na een paar jaar gebrouwen te hebben werden de eerste stappen al gezet. Aan het einde van 2006 kreeg het geheel een definitieve doorstart, mede vanwege een bestelling van een grote hoeveelheid van het speciaal bier, ‘Zuster Agatha’. Inmiddels staat er aan de Vikingenweg in Oss een professionele brouwerij die februari 2019 feestelijk werd geopend door de Commissaris van de Koning Wim van de Donk die overigens een
groots liefhebber is van de ‘Muifel Zuster Agatha’ (Muifel Zuster Agatha is een donker en warm bier. Het heeft een enorme complexiteit en een zeer aangename zoete en bittere nasmaak). Tijdens de vierde editie van de Dutch Beer Challenge viel ‘Zuster Agatha’ van de Muifelbrouwerij in de prijzen. In de categorie Donker/Gerstewijn won de Zuster Agatha een gouden medaille.

Proeven
“De soorten speciaal bier die op dit moment verkrijgbaar zijn, zijn bijna ontelbaar. En dan hebben we het nog niet over België. Net over de grens kom je ze al tegen, grote winkels/slijterijen met wel duizenden verschillende biertjes, echt ‘het walhalla’ voor ons, als bier liefhebber. We zijn daar dan ook met bepaalde regelmaat te vinden”, zegt Perry. “Zo’n twee/drie maal per jaar komen we bij elkaar voor een proeverij. Samen met Michel, Remon, Frank, Marinus, Roy en nog een Michel maken we er een gezellige avond van, inclusief het hapje naast het drankje”, aldus de mannen. Ieder brengt een sixpack mee met de door hem uitgeselecteerde biertjes. We beginnen, mede voor de
smaakbeleving, vaak met het lichtere bier om langzaam richting het zwaardere bier (meer alcohol en dus meestal ook meer smaak) te gaan. Elk nieuw biertje wordt bovendien ingecheckt op de app. Speciaal bier is echt een ‘hype geworden. Vele drankzaken en ook kroegen zijn er inmiddels in gespecialiseerd en er zijn ontelbaar veel soorten
verkrijgbaar. Categorieën van licht fris bier tot het meer kruidige bier met soms exotische namen zoals: IPA, Quadrupel, Saison, Weizen, Blond, Amber en Abdijbier. Wanneer we onze pseudo proefavond afsluiten kan Perry kan het toch niet laten en vraagt ons: “Zullen we nog even een ‘Peerke’ doen mannen?”. “Graag Perry, proost alvast”.



Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.30729