Datum plaatsing: 25 oktober 2021

Caroline uit Heesch trekt met Vattenfall Solar Team de aandacht in ochtendspits Agadir


Caroline uit Heesch trekt met Vattenfall Solar Team de aandacht in ochtendspits Agadir


Heesch (Bernheze): Zonneauto Nuna11 van het Vattenfall Solar Team - met daarbij Caroline Smulders uit Heesch - baarde behoorlijk wat opzien tijdens de maandagochtendspits van het Marokkaanse Agadir. De asymmetrische zonneracer was een opvallende verschijning tussen de walmende brommers en bussen, de auto’s en de karren met ezels. Het team is vandaag begonnen aan de Solar Challenge Morocco, een vijfdaagse race voor zonneauto’s door de Marokkaanse woestijn. Electrical engineer Caroline:
“We hebben keihard gewerkt om de auto hier te krijgen, dus het is echt geweldig om hier nu eindelijk aan de start te verschijnen. Zeker ook na alle onzekerheid vanwege corona. Het is een spannende dag, maar we verwachten een mooie race.”

Nuna11 vertrok als tweede auto vanaf het Stade Adrar Agadir met alleen de Groningse concurrent Top Dutch Solar Racing voor zich. Maar het Vattenfall Solar Team zag al vroeg in de wedstrijd wereldkampioen Agoria langszij komen. Daarbij speelde de verkeersdrukte het team parten. De teams moesten maar liefst elf rotondes en verschillende verkeerslichten passeren voor het chaotische en drukke stadsverkeer kon worden ingeruild voor de rustigere wegen van het platteland. “Je kunt de race aan de start misschien niet winnen, maar je kunt hem er wel degelijk al verliezen”, aldus Christiaan Wiers. “Maar we hopen dat we de hier opgelopen vertraging snel weer goed kunnen maken.”

Eerste doel: zo snel mogelijk naar de bergen
De eerste etappe voert van Agadir naar Zagora en gaat onder andere over een bergpas heen. Belangrijk voor de zonneracers is om als eerste team de voet van de bergen te bereiken. “Als we geen ander team voor ons hebben, kunnen we zo efficiënt mogelijk rijden. Maar inhalen op de smalle en bochtige bergwegen is vrijwel onmogelijk”, legt strateeg Jort Bouma uit. “De eerste uren staan dan ook in het teken van een sprint richting de bergen.”

Ervaring achter het stuur
Startcoureur Tom Salden is een ervaren man. Hij bestuurde twee jaar geleden ook al de NunaX in Australië en is dus gewend om met een zonneauto te rijden. “Het voelt heel vertrouwd om weer achter het stuur van Nuna te zitten. Elke auto is natuurlijk anders en dat wordt eerst nog even wennen, maar ik merkte direct al dat dit een heel goede auto is. Ondanks de asymmetrische vorm met twee wielen rechts en één wiel links, stuurt de bolide strak en goed. Dat geeft vertrouwen.“

Foto: Jorrit Lousberg/Vattenfall Solar Team
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

sport nieuws

© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.12395