Datum plaatsing: 26 oktober 2021

De kenmerken van gehard glas


De kenmerken van gehard glas


's-Hertogenbosch (Regionaal): De ramen van woonhuizen in ons land bestaan regelmatig uit standaard glas. Veel mensen nemen hier genoegen mee, maar dit geldt niet voor iedereen. Vind je standaard glas niet veilig genoeg? Kies dan voor gehard glas. Helaas doet deze glassoort bij lang niet iedereen een belletje rinkelen. Zegt gehad glas jou ook niets? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst zetten we namelijk alle kenmerken van gehard glas op een rijtje. Hierdoor kun jij straks bepalen of deze soort iets voor jou is.

Wat is gehard glas?
Voordat we naar de kenmerken van gehard glas kijken, is het eerst handig om te weten wat dit precies is. Kort door de bocht kunnen we deze soort het beste omschrijven als veiligheidsglas. Dit komt vooral door de manier waarop het geproduceerd wordt. Gehard glas wordt namelijk eerst extreem verhit en vervolgens snel gekoeld. Hierdoor is het glas aanzienlijk sterker dan standaard glas dat gebruikt wordt in veel ramen en deuren van woningen.

Belangrijkste kenmerken op een rijtje
Nu je weet wat gehard glas is, kunnen we verder ingaan op de kenmerken van deze soort. Omdat gehard glas nogal wat kenmerken heeft, kan het onoverzichtelijk worden. Om te voorkomen dat je straks de draad kwijt bent, zetten we de belangrijkste kenmerken voor je op een rijtje.

1) Kan beter tegen stoten en schokken
Stoot je een keer tegen standaard glas aan? Dan is de kans groot dat dit glas direct breekt. Hier hoef je met gehard glas niet bang voor te zijn. Doordat deze glassoort een stuk steviger is dan standaard glas, kan hij beter tegen stoten en schokken. De kans dat het sneuvelt is hierdoor aanzienlijk kleiner.

2) Geen glasscherven
Ondanks dat gehard glas steviger is dan standaard glas, is het niet ondenkbaar dat het barst. Omdat het om glas gaat, denk je waarschijnlijk dat dit in grote, scherpe scherven resulteert. Dit is een logische gedachtegang, maar toch gebeurt dit bij gehard glas niet. Gehard glas breekt namelijk in duizenden kleine stukjes als het breekt. Deze stukjes zijn minder scherp, waardoor de kans op verwondingen aanzienlijk kleiner uitvalt. Daarbij komt dat je kleine stukjes glas makkelijk opruimt.

3) Barst niet bij (grote) temperatuurwisselingen
Ramen die binnen en buiten van elkaar scheiden, worden jaar in jaar uit blootgesteld aan diverse temperatuurwisselingen. In de winter kan het buiten bijvoorbeeld flink koud worden, terwijl het binnen dan juist aanzienlijk warm is. Deze (grote) temperatuurwisselingen kunnen ervoor zorgen dat glas gaat barsten. Heb je gehard glas? Dan hoef je hier niet bang voor te zijn. Gehard glas kan namelijk beter tegen temperatuurschommelingen dan standaard glas.

Wanneer kies je voor gehard glas?
Gehard glas wordt veel toegepast in woonhuizen. Hier wordt het bijvoorbeeld gebruikt in binnendeuren met een raam. Binnenshuis is de kans namelijk aanwezig dat je met een voorwerp tegen de glasplaat stoot. Als er gehard glas in de deur zit, ruim je dit makkelijk en snel op. Door de onscherpe randen hoef je bovendien niet bang te zijn voor verwondingen. Gehard glas wordt overigens niet alleen in binnendeuren gebruikt. Douchewanden worden bijvoorbeeld ook vaak van gehard glas gemaakt. Dit geldt ook voor tafels met een glazen tafelblad.

Gehard glas is verkrijgbaar in alle soorten en maten
Wie denkt dat gehard glas altijd dezelfde dikte heeft, heeft het mis. Deze glassoort is namelijk verkrijgbaar in verschillende diktes. De minimale dikte is vaak 4 millimeter en de maximale dikte 15 millimeter. Andere diktes waar je uit kunt kiezen zijn: 5, 6, 8, 10 en 12 millimeter. Er zijn geen eisen voor wat betreft de dikte van gehard glas, dit bepaal je dus helemaal zelf. Besef je wel dat de dunste soort ook het minst stevig is. Stoot je hier tegenaan? Dan is de kans groter dat het glas sneuvelt. Kies daarom nooit lukraak een dikte, maar denk goed na over de beste dikte van gehard glas.

Waar koop ik gehard glas?
Als je nog niet eerder gehard glas hebt gekocht, weet je mogelijk niet precies waar je moet zijn. Je kunt in dat geval een winkel bij jou in de buurt bezoeken om te kijken of ze hier gehard glas verkopen. Helaas zit er niet bij iedereen zo’n winkel in de buurt. Is dit bij jou ook het geval? Richt je dan tot het internet. Op het internet kom je namelijk verschillende websites tegen waar je gehard glas kunt bestellen, zoals op Glaswebwinkel.nl. Je vindt hier een groot assortiment met gehard glas.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

zakelijk nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.17793