Datum plaatsing: 10 november 2021

Succesvolle Nederlands Kampioenschappen Redding Brigade Rosmalen


Succesvolle Nederlands Kampioenschappen Redding Brigade Rosmalen


Rosmalen ('s Hertogenbosch): Op zondagmorgen 7 november was het in alle vroegte al druk op de gloednieuwe parkeerplaats van zwembad Kwekkelstijn. 16 jonge sporters van de RBR vertrokken naar Gouda om daar voor het eerst met ruim 100 andere zwemmers mee te doen aan de Nederlandse Kampioenschappen.
 
Redden, en wel zo snel mogelijk!
Er waren 2 leeftijdscategorieën: De aspiranten (tot 12 jaar) en de junioren (van 12 tot 15 jaar). Vanuit Rosmalen stonden er 4 aspirantenmeisjes, 3 aspirantenjongens, 6 juniorenmeisjes en 3 juniorenjongens op de startblokken van het Goudse zwembad. De kampioenschappen van 7 november draaiden om de individuele ‘lifesaving’. Dat betekent dat ieder voor zichzelf zo hard mogelijk en zo foutloos mogelijk moest reddend zwemmen.

Bepaald geen saaie sport
Het zwembad in Gouda is 25 meter lang. De aspiranten moesten verschillende onderdelen zwemmen, steeds een baan heen en een baan terug. Een onderdeel is bijvoorbeeld ‘hinderniszwemmen’: Dan ligt er halverwege het bad een net waar je onderdoor moet duiken. Een ander onderdeel is ‘ringduiken’: Dan zwem je zo snel mogelijk naar de overkant, maar vlak voordat je er bent moet je een ring opduiken en dan met die ring weer terugzwemmen.

Er komt veel techniek bij kijken
Tijdens de wedstrijden combineer je snelheid met reddingstechnieken. De junioren moesten ook het onderdeel ‘super-lifesaver’ zwemmen. Dat is een hele uitdaging, want behalve dat je 4 baantjes moet zwemmen (100 meter) komt er nogal wat bij kijken: Je staat op het startblok te wachten op het fluitsignaal, je zwemt al borstcrawlend naar de overkant waar je een duikring opduikt. Deze vervoer je op je rug weer terug richting de startblokken. Daar liggen je zwemvliezen klaar; die trek je zo snel mogelijk aan. Op de kant ligt ook een ‘torpedoboei’, dat is een langwerpige band van kunststof. Die boei moet je pakken en meenemen naar de overkant. Daar houdt een teamgenoot een reddingspop vast die jij moet redden door de torpedoboei om de pop heen te klikken en de pop zo snel mogelijk
naar de startblokken te brengen. Wie dat alles heeft gedaan en als eerste aantikt is een super-lifesaver!
 
Persoonlijke records verbroken
De coaches: “Wij zijn meer dan tevreden over ons team. Iedereen was heel gemotiveerd en bij enkele onderdelen eindigden sommigen behoorlijk hoog. Een aantal jongens en meisjes verbeterde zelfs hun persoonlijke records!”
 
Met naam en toenaam
De hoogste genoteerde zwemmer van Rosmalen is: Sjoerd (aspiranten jongen) een 2-voudig Nederlands Kampioenschap en 3 zilveren medailles. En als klap op de vuurpijl ook nog 3 RBR-clubrecords op zijn naam.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

sport nieuws

© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.15984