Datum plaatsing: 21 januari 2022

Hercentralisatie treft de decentrale cryptomarkt


Hercentralisatie treft de decentrale cryptomarkt


's-Hertogenbosch (Regionaal): Een van de redenen waarom Satoshi Nakamoto ľ een pseudoniem, zijn echte identiteit is een groot geheim ľ Bitcoin lanceerde, was omdat hij het monetaire systeem wilde decentraliseren. Tot op heden wordt geld als de dollar of de euro door centrale autoriteiten beheerd. Deze centrale autoriteiten kunnen extra bankbiljetten bijdrukken of met de rente spelen om de inflatie te be´nvloeden. Ze kunnen ook de waarde van het geld be´nvloeden en ze kunnen het zelfs als oorlogswapen inzetten, terwijl economische maatregelen ook Jan met de pet treft. Volgens Satoshi Nakamoto moest het klassieke geld om die reden op de schop en daarvoor had hij een alternatief bedacht: Bitcoin.

Het decentrale karakter van Bitcoin
Met Bitcoin heeft Satoshi Nakamoto een decentrale munt ontwikkeld, een munt die niet langer de speelbal is van centrale banken. Wanneer iemand een Bitcoin naar iemand anders verzendt, wordt deze transactie niet door een centrale autoriteit geverifieerd. In de plaats daarvan is dit de taak van het volledige netwerk. Elk apparaat dat op het netwerk is aangesloten, draagt hieraan bij. Hierdoor is het voor hackers onmogelijk om het een en ander te manipuleren, want men zou dan de macht over duizenden apparaten moeten overnemen.

Er zijn drie aspecten op basis waarvan de mate van decentralisatie kan worden beoordeeld. In de eerste plaats is er de mate van architecturale decentralisatie. Het gaat om de vraag op hoeveel fysieke computers het systeem bestaat. Ten tweede is er de mate van politieke decentralisatie, de vraag hoeveel individuen of organisaties deze computers aansturen. Ten slotte is er de mate van logische decentralisatie. Dit heeft te maken met de manier waarop de datastructuur en de interface presteert. Dit kan eerder als een object zijn of als een zwerm. In het geval van de blockchain is er wel sprake van architecturale en politieke decentralisatie, maar niet van logische decentralisatie. Er is namelijk een logische en gecentraliseerde staat: een gemeenschappelijk grootboek.

Welkom in cryptoland, het meest ongelijke land ter wereld
We zijn intussen veertien jaar na de oprichting van Bitcoin en het is tijd om na te gaan of Satoshi Nakamoto in zijn opzet is geslaagd. Kon hij echt decentralisatie bewerkstelligen? Ja en nee. Aanvankelijk wel, maar in de praktijk blijkt nu dat er op de cryptomarkt vooral sprake is van een hercentralisatie van de macht.

Op de Ethereum-blockchain is maar liefst 80% van de marktwaarde van de vrij jonge NFT's in handen van 9% van de mensen. Ook heeft de praktijk van whitelisting, waarbij bepaalde personen of bedrijven genieten van privileges, ervoor gezorgd dat het grootste deel van de winst naar een kleine groep insiders gaat. Bij Bitcoin is het niet beter. De top 2% bezit namelijk 95% van de voorraad aan Bitcoins en ongeveer 50% van de miningcapaciteit wordt geleverd door 0,1% van de miners. En dit is een probleem, want het tast rechtstreeks de politieke decentralisatie aan. Als cryptoland een echt land zou zijn, zou het dan ook het land met de grootste ongelijkheid ter wereld zijn.

Toch wil dat nog lang niet zeggen dat alleen de happy few winst kunnen maken op de cryptomarkt, integendeel. Zo zijn er platforms die sterk investeren om de technologie die door rijke investeerders wordt gebruikt ook toegankelijk te maken voor de kleine investeerder. Dat is bijvoorbeeld wat Quantum Ai doet. Quantum Ai is een handelsplatform dat gebruikmaakt van geautomatiseerde systemen die ook door investeringsbankhandelaren worden gebruikt. Dergelijke platforms zorgen er op zijn minst voor dat beleggers met gelijke wapens aantreden.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.16870