Datum plaatsing: 24 januari 2022

66 jaar CV De Bokkenrijders


66 jaar CV De Bokkenrijders


Gestel (Sint-Michielsgestel): Carnavalsvereniging de “Bokkenrijders” uit Bokkendonk bestaat 66 jaar op 11 januari 2022. Dat wilde deze vereniging natuurlijke graag vieren. Alle plannen lagen klaar om weer eens goed en carnavalesk uit te pakken. Het Bokkendonks gekozen motto van dit jaar “Bokkendonk gaot los” paste hier uiteraard precies in. Helaas ziet het er ook voor de “Bokkenrijders” naar uit dat ook dit feestje nog even uitgesteld zal moeten worden tot andere en betere tijden.

We gaan terug naar het jaar 1956. In Bokkendonk zien we in navolging van Oeteldonk ‘s-Hertogenbosch dat ook plannen worden gemaakt om georganiseerd carnaval te vieren. Onder leiding van de mensen van het eerste uur zoals de fam. Immens en o.a. aannemer Bertus van Pinxten werd de eerste Prins in Bokkendonk Judocus dun Urste geďnstalleerd. De café eigenaren zagen in dit soort feesten ook wel “brood“ en speelden hier op in. In het centrum van Sint-Michielsgestel was al jaren een café met de naam de Drie Zwaantjes en de eigenaar Broer en Riek Berkelmans stimuleerden met succes diverse mensen om ook een carnavalsvereniging te beginnen. Zo werden de Bokkenrijders, onder het genot van, opgericht aan de bar van de Drie Zwaantjes. De namen Minkels, Verhagen en Schellings zijn hier van bekend. Als passende naam werd gekozen voor carnavalsvereniging de “Bokkenrijders”. Die naam herinnert aan de bende die jarenlang in het grensgebied berucht was. Men dacht hier wel een vergelijk mee te kunnen maken en de hoorntjes die op het hoofd werden gedragen speelden hier zichtbaar op in. De Drie Zwaantjes, tegenwoordig met Rob Paulus aan het roer, werd definitief in 1956 de stamkroeg en is dat door de jaren heen tot tevredenheid van iedereen zo gebleven.

OPTOCHTEN EN MUZIEK
Na enkele jaren waren het ook de Bokkenrijders die in de jaarlijkse Bokkendonkse optocht tijdens carnaval een stevige rol speelden. In het begin met een kleine platte kar met muziek erop. Dat gezelschap bestond uit een grote trom, deksels en een accordeon. Met een te spelen nummer “Jelle zal wel zien” werd een begin gemaakt. Jarenlang werd hard aan de weg getimmerd om bij het bouwen van een carnavalswagen ook in de prijzen te vallen. Dit lukte regelmatig in een optocht. Er waren jaren dat men zelfs in Oeteldonk jaloers was dat er zo fraai en enthousiast werd gebouwd door de toen aanwezige Bokkendonkse verenigingen. Dit alles met dank aan de Brabantse gastvrije bouwplaatsen zoals de Fam Schellekens aan de Schijndelseweg en ook de Fam Megens in de wijk Theereheide. Door deze goed uitgeruste en ruime bouwplaatsen kon men zo kolossaal bouwen. De laatste jaren wordt er gebouwd bij Karel v d Loo waar men opnieuw gastvrij wordt ontvangen. Ook op muzikaal gebied werd gescoord. De muziek van de Bokkenrijders groeide uit tot een grote groep van 25 leden en met een eigen CD werd de kroon op het werk gezet. Hierin speelden de muzikale leiders smid Thijs v d Helm, Jos van Zandbeek en Frans van Rossum die later overleed bij een militaire vliegramp, een grote rol. Nu staat aan het roer Tim van Dongen die op een passende en creatieve manier leiding geeft aan een bezetting van 14 leden. Een kleine maar enthousiaste groep dus.

VOORZITTERS
De voorzitters uit de beginjaren waren gedurende 4 jaar Gerard Raaijmakers en Dick Albertus 9 jaar. Hierna kwam de Fam van Pinxten binnen de vereniging en gedurende 33 jaar kwam de
voorzittershamer in handen van Carly en Mari van Pinxten. De leiding ligt nu al weer enkele jaren met succes in handen van Linda Maurix van Pinxten. Zeker in deze tijd met terugkerende beperkingen is ​dit geen dankbare taak. Ook zij wil op carnavaleske wijze met enkele organisaties vernieuwen en knallen.

ORGANISEREN
Het organiseren zit de Bokkenrijders in het bloed. Met de jaarlijkse uitreiking van “ ‘Ne Bok Mč Gaauwe Hôrres” op carnavalsmaandag heeft men een mooi moment gekozen om iemand uit de Bokkendonkse gemeenschap bijzonder te waarderen. Ook heeft men zich vaak met grote organisaties op de Bokkendonkse agenda geplaatst. Iedereen kent wel: de carnavaleske hoogtepunten met volle kroegen tijdens Bierschuiven, Valsbloazen en Bokkenbal. Ook schrikt deze sportieve vereniging niet terug voor andere organisaties zoals de organisatie van 11 jaar het loopevenement de Ruwenbergcrossloop. Hierna volgden, de Beachparty’s en nu al weer enkele jaren de Winterfair. Men krijgt dit met succes en met medewerking van de ondernemersvereniging steeds weer voor elkaar met een kleine enthousiaste groep. Er valt nog veel te vertellen uit die 66 jaar Bokkenrijders in Bokkendonk. Dat willen de Bokkenrijders bewaren tot het echte feest kan losbarsten en er weer zonder beperkingen kan worden gevierd. We hopen samen met iedereen dat die tijd snel terugkeert en dat Bokkendonk weer echt los kan gaan.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.13801