Datum plaatsing: 10 februari 2022 - Laatst gewijzigd: 10-02-2022 13:01:46

Carnaval Maasdonk: "Wij zijn super positief. Wat kan, gaat sowieso gebeuren


Carnaval Maasdonk: "Wij zijn super positief. Wat kan, gaat sowieso gebeuren


Vinkel (Maasdonk): WAOTERRIJK-KAFLAND-ROTTENRIJK – Het zijn sombere geluiden die we te horen krijgen in ons vragenrondje bij de drie carnavalsstichtingen in Maasdonk: Het Geffense Rottenrijk, het Vinkelse Kafland en het Nulandse Waoterrijk. De teleurstelling druipt er aan alle kanten vanaf. Vooral de onzekerheid spelen de organisatoren parten. “Alweer allemaal afgelastingen vanwege corona. Geen optochten, pronkzitting, prinsenfeest, krakend concert, boerenbruiloft, snertfeest of welke gezellige bijeenkomst dan ook tijdens het carnaval”, is de meest gehoorde reactie. En toch, ondanks alle beperkingen, staan de ‘feestneuzen’ bij de alle verenigingen de juiste kant op en worden er naar alternatieven gezocht, en…. gevonden.

door Jan van Ravenstein

De optochten en de tonproaters avonden zijn in alle kernen inmiddels afgelast of opgeschoven. Halverwege de maand februari hopen de carnavalsstichtingen een definitief uitsluitsel te verkrijgen van de diverse overheden. “Wij, het Kafland, staan er bijzonder positief in”, aldus Prins Danny (Langens). Maar ook uit Nuland en Geffen komen soortgelijke berichten met een positieve inslag. “Wat kan, gaat gebeuren”, is de feitelijk stelling van zowel het Waoterrijk, Rottenrijk alsmede het Kafland. In iedere kern liggen alternatieve programma’s kaar om de carnavalssfeer op dat moment aan te zwengelen. “Stilzitten tijdens carnaval”, komt niet voor in ons woordenboek is de mening van alle betrokkenen.

Het Waoterrijk.
Het carnavalsfeest in het Nulandse Waoterrijk staat normaal gesproken bol van de meest uiteenlopende activiteiten. Met vele hoogtepunten tijdens het carnavalsfeest. “Dat, en de overige activiteiten, staan allemaal ‘op losse schroeven’. De beperkingen die er zijn blijven een ingewikkeld regelpakket maar er zijn, ondanks dat, zeker mogelijkheden”, aldus Johan van den Hanenberg. Een aantal evenementen kan doorgang vinden: Het Durpsversieren, de speurtocht op zaterdagmiddag, het jeugdcarnaval (vanaf groep 6) in ‘Ons Honk’ en het ziekenbezoek. Voor het overige zullen wij, en ook de horeca, de besluiten van de overheid moeten afwachten.

Optocht
“In juli vieren wij ons 55- jarig jubileum. We gaan dat (zaterdag 2 juli en zondag 3 juli) samen met KPJ-JN Nuland groots vieren met een ‘Zomercarnaval’. In combinatie met het Beachvolleybaltoernooi zullen wij gedurende die drie dagen nog diverse andere evenementen organiseren om er een echt carnavalsfeest van te maken. Inclusief de Waoterrijkse Carnavalsoptocht, die dan op zaterdagmiddag 2 juli zal plaatsvinden”, aldus Johan. “Natuurlijk houden wij jullie de komende tijd op de hoogte betreffende de ontwikkelingen aangaande het normale carnavalsfeest eind februari en het zomercarnaval”, laat Janus de Zeebink weten. Raadpleeg hiervoor: www.waoterrijk.nl

Het Kafland
Prins Danny en zijn adjudanten Perry en Ferry brengen samen met hun ‘gevolg’ (dat maar liefst zestig aanhangers telt) het Kafland in ‘Tapastiche sferen’, zoals ze het zelf plegen te noemen. Ze bruisen van energie en kunnen bijna niet wachten om het feest aan te zwengelen. Hun plannen worden kenbaar gemaakt op hun eigen nieuws pagina op facebook: www.facebook.com/tapastischcarnaval
“De traditioneel carnavalsoptocht trekt voor Pasen door het dorp en er zit een kans in dat de dolle avonden ook in die periode plaats gaan vinden”, aldus de kersverse Kaflandse Prins. “Een goede tip. Houdt de berichten op de websites van het dorpshuis ’t Zijl, onze residentie Zaal Den Driehoek plus de social media goed in de smiezen voor het allerlaatste nieuws en ontwikkelingen”, aldus Danny Langens

Ereburger
“Nogmaals. Wij staan er positief in”, aldus de Prins. In het Kafland staan een aantal activiteiten die sowieso doorgaan. Op donderdag en vrijdag worden de zieken bezocht. De carnavalsmis op zaterdag gaat zeker door. Maar ook de verkiezing van de ereburger plus zijn huldiging staat op het programma. Danny: “Ook wij zijn met ons gevolg druk met bouwen van onze Prinsenwagen. Het wordt echt unne joekel van unne Prinsenwagen”. “En voor het voor overige zijn ook wij afhankelijk van de besluiten, het is niet anders”, zegt Prins Danny met een hele diepe zucht.
Voor alle info zie: www.kafland.nl / www.dendriehoek.nl / www.facebook.com/tapastischcarnaval

Het Rottenrijk.
Het Geffense Rottenrijk bruist in normale carnavalstijden als geen ander. De grote feesttent is een soort van walhalla voor de vele Rottenrijkse feestgangers. Het daarbij behorende ‘tentfeest’ met alles eromheen is het ‘feestje’ van Stichting Horeca Geffen”, aldus Laura van Erp. Wij hebben alles klaar en we staan te popelen om de tent bij de molen aan de Papendijk te mogen plaatsen. Mocht de overheid anders besluiten en dat daardoor carnaval in de tent tot de onmogelijkheden zal behoren, dan is in feite alle horeca in het Rottenrijk open met de regels die dan op dat moment gelden.

Auto Speurtocht
“Ook Stichting Rottenrijk gaan zich heel soepel opstellen. Natuurlijk is er de samenwerking met de horeca, maar ook een aantal van onze eigen activiteiten kunnen bij een negatieve uitslag toch doorgang vinden”, aldus voorzitter Hans Schalks van Stichting Rottenrijk. In plaats van de optocht is er op zondag de carnavaleske auto speurtocht. De carnavalsmis op vrijdag kan doorgang vinden met na afloop een borrel bij den Boet. Op zaterdag is er een bij ’t Haasje een koffietafel met daarna een kroegentocht samen met de pompzwengels. En ook de bejaarden en zieken worden vereerd met een bezoek. “Dit alles wanneer we vanwege de coronaregels gebonden zijn aan, noem het maar onmogelijkheden. In het positieve geval passen we meteen een aantal activiteiten aan. Heus, we gaan hoe dan ook, echt niet stilzitten tijdens carnaval”, zegt Hans met grote overtuiging.

Voor alle kernen geldt in aanloop naar het carnaval om voor het allerlaatste nieuws de websites en social media te blijven volgen:
www.rottenrijk.nl / www.facebook.com/stichtinghorecageffen / www.thuisinhetnieuws.nl

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

carnaval nieuws

© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.14442