Datum plaatsing: 06 mei 2022

Madame Saint Elme, een voorstelling over een Lithse domineesdochter


Madame Saint Elme, een voorstelling over een Lithse domineesdochter


Lith (Oss): Elselina Versfelt, geboren in 1776 in de voormalige domineeswoning aan de Kerkstraat in Lith is noch beroemd in Frankrijk, noch beroemd in Nederland. De laatste jaren komt daar wat verandering in. Zo heeft Omroep Brabant in de serie ‘Brabantse heldinnen’ een aflevering aan haar besteed en wordt ze – als enige Brabantse - beschreven in het boek ‘1001 vrouwen uit de geschiedenis’. Nu heeft Theater Dankzij de Dijken het schimmige leven van deze avontuurlijke vrouw in een voorstelling gegoten, die vanaf 23 juni te zien is in een tijdelijk tenttheater aan de Maas.

Verhaal
Als Elselina 5 jaar is overlijdt haar vader, dominee Versfelt. (zijn naam staat nog vermeld op een plaquette in het protestante kerkje aan de Lithsedijk). Door toedoen van familie verhuist het gezin naar Amsterdam. Op 15-jarige leeftijd wordt Elselina uitgehuwelijkt en krijgt 2 kinderen. Het vooruitzicht om haar leven lang alleen de boenende huisvrouw te zijn en kinderen te krijgen benauwt haar. Na een ruzie met haar echtgenoot Jan Ringeling grijpt ze de kans om haar geluk en vrijheid te kunnen vinden. Elselina is dan 18 jaar. Onder de hoede van de Franse generaal Moreau vertrekt ze naar oorlogsgebied in Duitsland en verblijft in legerkampen, waar ze wordt bewonderd door de Sans-Culotten soldaten om haar paardrijdkunsten en schoonheid. Ze komt met Moreau in Parijs te wonen tot ze beseft dat ze hier ook niet méér is dan een vrouw in een kooitje én ze ontmoet haar echte grote liefde, maarschalk Michèl Ney. De vrijheid lonkt weer. Ze verlaat Moreau, wordt toneelspeelster, verblijft aan vorstenhoven, trekt mee met de legers van Napoleon tot in Rusland aan toe en wordt gevierd schrijfster.

Waar of niet waar?
De voorstelling Madame Saint Elme is deels gebaseerd op feitelijkheden, deels op gegevens ontleend aan de boeken - ‘Memoires d’ une contemporaine’ - die Versfelt zelf heeft geschreven en deels op het boek ‘Elzelina, de geliefde van maarschalk Ney van Jo Ammers-Küller. “En ik heb daar natuurlijk mijn eigen fantasie ook op losgelaten” zegt Ans Jager, schrijfster van het script. “Trouwens, de herinneringen van Versfelt zelf zitten ook vol fantasieën. Het is maar de vraag wat er van klopt. Het blijkt moeilijk na te gaan, want Elselina verzweeg in Frankrijk haar Nederlandse roots, dat ze getrouwd was geweest en ook dat ze kinderen had. In Nederland was ze bij haar familie niet meer welkom en werd haar naam onder geschoffeld. Daarbij veranderde ze nogal eens van naam. Staat op haar geboorteakte Maria Johanna Elselina Versfelt uit Lith, op haar overlijdensakte staat onder meer dat ze geboren is in Toscane en weduwe is van ene graaf Saint Elme. De geschiedenis van Elselina intrigeert me al jaren en vooral of ze uiteindelijk haar geluk heeft gevonden. Theater Dankzij De Dijken laat dat op een verrassende manier te zien in de muziektheatervoorstelling Madame Saint Elme”, aldus Jager.

Voorstelling Madame Saint Elme
Door Theater Dankzij De Dijken
23, 24, 25, 30 juni en 1, 2 juli 2022
Aanvang 20.15 uur
Locatie: Tenttheater nabij Prinses Màximasluizen
Parkeeradres: Sluismeester 1 5397 EC Lith
Reserveren: www.theaterdankzijdedijken.nl
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.15759